Iata cum se sudeaza oasele dupa fracturi si ce putem face sa ne vindecam mai repede

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 14:30
34567 citiri
Iata cum se sudeaza oasele dupa fracturi si ce putem face sa ne vindecam mai repede
Foto: Doctor Tarek Nazer

Atunci cand suferim o fractura a unui os aceasta necesita o perioada pana se vindeca si pentru inceput se formeaza un calus ce are rolul de a uni oasele fracturate. Uneori oasele sufera anumite modificari ce opresc formarea calusului sau incetinesc acest proces, ceea ce se numeste pseudoartroza.

Care sunt factorii care favorizeaza pseudoartroza

Infectia este una dintre cele mai importante cauze ale pseudoartrozei, aceasta fiind mai des intalnita in cazurile cu fracturi deschise sau la persoanele care au necesitat un tratament chirurgical, unde riscul de infectie este mai mare fata de tratamentul ortopedic.

Fluxul redus de sange: persoanele care sufera de probleme de sanatate legate de circulatia sangelui au risc mai crescut de pseudoartroza.

Fracturile in care fragmentele osoase nu sunt in contact unul cu celalalt sau unde tesuturile din jur au patruns intre fragmentele osoase.

Fixarea inadecvata a unei fracturi duce la micro-miscari ceea ce conduce la pseudoartroza mai ales in cazurile cu fracturi instabile.

Care sunt oasele in care apare pseudoartroza mai des

Osul scafoid de la nivelul pumnului.

Osul astragalului de la nivelul gleznei.

Fractura de col femrual de la nivelul soldului.

Metatarsianul 5 de la nivelul piciorului.

Citeste si Care sunt cele 8 semne ale artrozei

Ce putem face sa oprim pseudoartroza

Fumatul are un rol negativ in consolidarea oaselor, de aceea este foarte important sa reducem fumatul pentru a grabi vindecarea osului. Probleme de vindecare rapida intampina si oamenii care sufera de diabet, obezitate sau care au afectiuni cardiovasculare.

Cum se manifesta

Durerea in zona fracturii si dupa perioada de imobilizare standard a osului fracturat reprezinta semne de pseudoartroza si vindecare incompleta la examenul radiolgic.

In cele mai multe cazuri, cei care sufera de pseudoartroza ajung sa fie operati pentru a restabili osul fracturat si pentru a incepe procesul de vindecare. Este foarte important sa respectam indicatiile medicului si sa mergem la controalele periodice pentru a evita aparitia pseudoartrozei.

Vezi si Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cum se sudeaza osul dupa fractura, #os fractura pseudoartroza , #sanatate