Fanul - Bai de fan

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 21:27
8650 citiri
Fanul - Bai de fan

Fanul este un termen generic pentru iarba cosita, uscata si pastrata ca nutret pentru vite in perioada de iarna.

In functie de zona geografica, terenul pe care creste fanul, fie in mod natural, fie cultivat, se numeste faneata, fanarie sau fanat. Fanul obtinut toamna, din al doilea cosit al ierbii, se numeste otava.

Pentru obtinerea florilor, fanul trebuie scuturat dupa uscare, cat inca mai este proaspat. Atunci, prin "sita" facuta de paiele uscate, sunt cernute flori, seminte si frunze ale plantelor medicinale care cresc la un loc cu iarba.

Cum se pregateste baia cu flori de fan

Intr-un saculet de panza sau tifon se pun 10, 15 maini de flori de fan, se leaga bine si asa, cu totul, se pune pentru 20 de minute in vasul cu 5 litri de apa fiarta agitandu-l din cand in cand.

Infuzia se toarna fierbinte in apa de baie care trebuie sa aiba 38-40 de grade. Baia ar trebui sa dureze pana in 30 de minute, depinde de suportabilitate. In tot acest timp apa din cada ar trebui mentinuta mereu foarte calda, prin adaugarea de apa fierbinte sau infuzie de flori de fan fierbinte.

Cum se prepara baia cu extract complet de flori de fan

Intr-un saculet de panza sau tifon se pun cam 10 maini de flori de fan si saculetul se leaga bine. De cu seara pana dimineata, saculetul cu flori de fan se pune la macerat, in 5 litri de apa, la temperatura camerei.

Dimineata, se scoate saculetul cu planta, se lasa maceratul la o parte, se mai adauga 4, 5 maini de flori de fan si se pune la clocotit pentru 2, 3 minute in 5 litri de apa, dupa care lasa sa se infuzeze timp de 30 de minute.

Dupa ce se raceste, decoctul se amesteca cu maceratul obtinut la rece si se toarna in apa de baie. La baia completa cu flori de fan, cresterea temperaturii se va face gradat, pornind de la temperatura de 36-37de grade C pana la 39-40 de grade.

Aceste bai le sunt interzise persoanelor hipertensive, celor care sufera de ischemie cardiaca, epilepsie, tromboflebita, arterita obliteranta in forme grave, care au suferit accidente vasculare. Baile generale de flori de fan sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni ale nervilor periferici, de boli de piele, insomnie, reumatism.

Datorita efectelor detoxifiante si anticancerigene ale anumitor plante de fan, baile cu extract complet de flori de fan sunt recomandate ca adjuvant in boala canceroasa. Baile partiale cu flori de fan - de sezut sau picioare - se fac intr-un lighean, numai cu infuzie racita pana la temperatura de 37-39oC, fara adaos de apa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#bai de fan, #fanul, #fan sanatate , #sanatate