Gymorexia, o noua boala a lumii moderne

Duminica, 07 Decembrie 2008, ora 11:36
4674 citiri
Gymorexia, o noua boala a lumii moderne
Madonna, o "gymorexica" celebra

Standardele tot mai ridicate de viata introduc in scena noi afectiuni emotionale care capata, pe zi ce trece, dimensiuni tot mai mari. Astfel, pe lista binecunoscutelor dependente de alcool, tutun sau jocuri de noroc incep sa se adauge si altele, mai putin obisnuite dar pe cale sa se extinda din cauza modului de viata ce devine tot mai sofisticat.

Asa se face ca incepem sa intalnim in jurul nostru persoane dependente de cremele autobronzante, afectiune numita tanorexie, sau de practicarea exercitiilor fizice, a gimnasticii, asa numita gymorexie.

Specialistii recunosc ca practicarea in exces a exercitiilor fizice a inceput sa devina un adevarat "fenomen" si au stabilit si simptomele specifice.

Astfel, pentru unele persoane, dorinta de a face miscare fizica se poate transforma intr-un comportament compulsiv si poate conduce la un grad de dependenta care sa fie din punct de vedere psihic, psihologic si emotional foarte distructiv.

Cele mai afectate de aceasta tendinta sunt femeile cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani care, odata cu instalarea primelor semne ale procesului de imbatranire, se opun cu indarjire evolutiei firesti a lucrurilor, stimulate fiind si de publicitatea fara limite facuta anumitor vedete care practica body buildingul, scrie Daily Mail.

Astfel, desi in mod normal ar trebui sa isi petreaca timpul liber alaturi de familie sau prieteni, la cumparaturi sau la spectacole, sunt femei care aloca din ce in ce mai mult timp salii de gimnastica, obsedate de fiecare gram sau milimetru adaugat in diverse zone ale corpului.

Ele dezvolta astfel o dependenta care poate fi la fel de periculoasa pentru sanatate ca si celelalte obsesii despre care se vorbeste ceva mai des, cum ar fi dependenta de ciocolata, de pastilele de slabit sau de operatiile estetice.

Exercitiile fizice in exces fac mai mult rau decat bine

Poate parea incredibil dar sunt femei care petrec doua ore pe zi la sala de gimnastica si nu se multumesc cu atat, revenind seara pentru inca o serie de exercitii, cu toate avertizarile facute de antrenori.

"In urma cu zece ani, femeile preocupate de sanatatea si forma lor fizica veneau la sala de doua sau de trei ori pe saptamana. Acum fac cel putin o ora de exercitii pe zi si devin tot mai interesate de cele grele, care necesita mult efort", afirma Kelly Ghali, instructor de fitness.

Pentru constitutiile mai fragile si nu doar pentru acestea, este deja prea mult. Medicii ortopezi trag un semnal de alarma pe aceasta tema, ingrijorati fiind de numeroasele afectiuni semnalate tot mai des in ultimul timp din cauza acestei dependente de body building.

Pe de o parte este vorba de rupturile musculare sau de ligamente si cartilagii care se produc deseori. Pe de alta parte insa, mai ingrijoratoare sunt efectele pe termen lung, printre acestea numarandu-se riscul crescut de aparitie a osteoporozei sau artritei.

Si nu numai. In mod ironic, exercitiile intense si de lunga durata lasa organismul slabit, epuizat si mult mai vulnerabil la infectii.

Medicul ortoped Marcus Bankes, de la London Clinic, recunoaste amploarea pe care a luat-o "gymorexia".

Acesta spune ca, jogging-ul, de exemplu, practicat indelung si pe suprafete dure, provoaca afectiuni inflamatorii dureroase, ale genunchilor si tendoanelor. De asemenea, se produce si tensionarea extrema a muschilor pelvieni, tratarea tuturor acestor probleme fiind destul de dificila si de lunga durata, minimum 3 luni.

Un alt aspect este cel mentionat de dr. Roger Wolman, consultant in medicina sportiva la Royal National Orthopaedic Hospital din Stanmore, Essex.

"Femeile care practica in exces exercitiile fizice risca sa aiba probleme serioase cu ciclul menstrual, lucru care antreneaza anumite schimbari hormonale ce conduc la instalarea precoce a osteoporozei si artritei", spune Wolman.

Toate aceste motive ii determina pe medici sa sublinieze faptul ca repausul este la fel de important pentru sistemul muscular si cel osos ca si exercitiul fizic.

"In timpul odihnei organismul se recladeste. Daca nu i se da timpul necesar pentru refacere, problemele de sanatate devin iminente", concluzioneaza dr. Wolman.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#gymorexia, #praticare exercitii fizice, #exces, #sala gimnastica , #sanatate