Homeopatie si automedicatie in Romania si in lume - Experienta lui Michele Boiron

Advertorial
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 11:19
23558 citiri
Homeopatie si automedicatie in Romania si in lume - Experienta lui Michele Boiron

Michele Boiron se afla, in aceasta perioada, pentru a cincea oara, in Romania, ocazie cu care participa la doua evenimente.

Michele Boiron a fost invitat special la cel mai important eveniment farmaceutic al anului - Congresul National de Farmacie - care are ca tema "Farmacia - centru al interdisciplinaritatii stiintelor vietii".

In cadrul Congresului, Michele Boiron a discutat despre terapia homeopatica in afectiunile de tract respirator superior, prezentand lucrarea "Antibiotics and antipyretics/anti-inflammatory utilization by patients with Upper Respiratory Tract Infections (URTI) consulting primary care physicians who use homeopathic medicines."

Cel de-al doilea eveniment la care ia parte este lansarea in Romania a celui de-al treilea volum din seria "Homeopatie: Dosarele expertului", respectiv "Homeopatie: Dosarele expertului - Pediatrie" (in original: Homeopathie Les dossiers de l'expert: Pediatrie, traducere de Elena-Cristina Zaharia, publicata la Ed. Viata Medicala Romaneasca, 2016).

Volumul este scris in colaborare cu Francois Roux, farmacist si profesor de homeopatie la Facultatea de Farmacie din Toulouse, si cu dr. Pierre Popowski, medic pediatru si homeopat de peste 3o de ani, profesor, ziarist si scriitor.

Volumul se adreseaza, in primul rand, profesionistilor din domeniul sanatatii: farmacisti, medici generalisti sau medici specialisti. Prin modul in care este conceput, ghideaza practicianul pe tot parcursul actului medical, pornind de la simptomele si evolutia diverselor patologii, pana la recomandari privind medicatia homeopatica adaptata particularitatilor fiecarui pacient, in functie de varsta: nou-nascut (0-30 zile), sugar (1-12 luni), copil mic (12 luni - 6 ani), adolescent (12 - 18 ani). Numeroasele cazuri clinice completeaza acest "manual" de pediatrie homeopatica.

Inca de la introducerea primelor medicamente homeopatice pe piata din Romania, in 1997, si cu atat mai mult de la infiintarea filialei de promovare din tara noastra, transformata ulterior in reprezentanta, compania Boiron s-a dedicat informarii publicului larg cu privire la valoarea si viabilitatea tratamentului homeopatic.

Implicata personal in transmiterea mesajului homeopatiei in lume, Michele Boiron este un mesager neobosit si...atipic. Am avut ocazia sa o cunoastem in seara zilei de 28 septembrie, la o intalnire nonformala, organizata de Boiron Romania cu reprezentanti din media scrisa. Cu naturalete si relaxare, Michele Boiron a raspuns jurnalistilor care au dorit sa afle de la sursa informatii referitoare la abordarea homeopatica a diverselor patologii, precum si aspecte privind statutul homeopatiei in prezent si controversele referitoare la acest domeniu.

Ne-a marturisit ca, in calitatea sa de purtator al mesajului homeopatiei in lume, viziteaza anual mai mult de 5-6 tari, intalnindu-se cu publicul larg si cu specialistii deopotriva, creand relatii solide bazate pe comunicarea "in aceeasi limba: homeopatia".

Atat reprezentantii Boiron Romania prezenti la intalnire - Silvia Mainescu / Director General, Mihaela Navrea / Manager Comunicare si PR si Alina Marinescu / Marketing Manager -, cat si invitata speciala Michele Boiron s-au aratat deschisi catre toate temele aduse in discutie de jurnalisti si au oferit raspunsuri exhaustive, din care nu au lipsit experientele personale.

Invitatii si-au prezentat experienta lor si a propriilor copii in relatia cu homeopatia, experienta care, de cele mai multe ori, a confirmat ceea ce spunea Michele Boiron si anume ca pediatria este "o poarta de intrare a homeopatiei in familie."

Rolul farmacistului in societate

Michele Boiron a marturisit ca are doua pasiuni importante in viata: farmacia si homeopatia. Cu o experienta de 30 de ani ca farmacist, considera ca farmacistii sunt primii consilieri in domeniul sanatatii, cu care pacientii intra in contact.

Subliniind rolul de indrumator al farmacistului, apreciaza ca fiind foarte importanta relatia farmacist - pacient - medic.

Michele Boiron si-a exprimat in mod deschis aprecierea pentru rolul medicamentelor alopate in diferite patologii. Considera ca exista medicamente extraordinare in alopatie, de care pacientii nu se pot dispensa: antibiotice, analgezice, antimicotice, medicamentele oncologice, cardiologice etc.

"Dar si homeopatia este extraordinara! De pilda, ofera solutii pentru colicile nou nascutilor, este adjuvant in tratamentele oncologice, cand pacientii sunt sau devin intoleranti la tratamentul alopat. In astfel de cazuri, homeopatia poate fi prima alegere."

Pe tot parcursul intalnirii s-a subliniat compatibilitatea si complementaritatea intre cele doua tipuri de terapie - alopata si homeopata, fiecare dintre terapii recunoscandu-si propriile limite.

Automedicatia in homeopatie, in lume si in Romania

Michele Boiron sustine ca homeopatia este cea mai buna terapie de folosit in automedicatie, pentru ca nu exista pericolul supradozarii.

In Franta, medicamentele homeopatice se gasesc in toate farmaciile, iar 60% dintre francezi au medicamente homeopatice in trusele medicale personale.

Michele Boiron remarca faptul ca exista, la nivel global, o preocupare sporita pentru o medicatie cat mai naturala.

Tratamente homeopatice pentru sportivi

Referindu-se la domeniul sportului, Michele Boiron a precizat ca printre sportivii de performanta este de notorietate eficienta produsului Arnica si ca, in pregatirea pentru maraton, homeopatia propune solutii cu eficienta dovedita.

Medicamente homeopatice vs. medicamente alopate

Michele Boiron a reiterat ideea conform careia homeopatia completeaza tratamentele alopate si nu exista niciun motiv pentru care sa existe o incompatibilitate intre cele doua abordari terapeutice. "Homeopatia a dovedit ca poate completa cu succes curele chimioterapice, tratamentele impotriva depresiei sau tratamentele psihotrope. S-a obtinut astfel diminuarea dozelor de antidepresive pana la inlocuirea totala cu medicatie homeopatica, neexistand incomaptibilitate intre cel doua abordari - alopat si homeopat.

Medicul homeopat este in primul rand medic si poate gestiona cele doua tipuri de tratament. Desigur, procesul este unul delicat si de durata, in cazul tratamentului homeopatic. Pacientul este cel care evalueaza eficienta terapiei si poate opta pentru o abordare sau alta, in functie de raspunsul organismului la medicatie."

Studiile atesta eficacitatea terapeutica a medicamentului homeopatic

Michele Boiron a precizat o data in plus ca medicamentele homeopatice, fiind medicamente, urmeaza acelasi curs de validare la care este supus orice alt medicament alopat, prin urmare exista studii care atesta eficacitatea terapeutica a acestora.

Laboratoarele Boiron din Franta au initiat si sprijinit numeroase studii medicale care au avut ca rezultat confirmarea valorii si eficientei medicamentului homeopatic. Laboratoarele Boiron vor continua aceste studii clinice care se supun celor mai actuale norme ale metodologiei de evaluare.

Cum este reglementat domeniul homeopatiei?

Silvia Mainescu, director general al Boiron Romania, a subliniat statutul de medicament cu drepturi si indatoriri al medicamentului homeopat, medicamentul homeopat urmand calea oricarui medicament alopat pentru a putea ajunge pe piata, la pacient.

"Este un medicament ca oricare alt medicament si trebuie tratat ca atare. In Romania in mod special, ca parte a politicii de descurajare a consumului de medicamente, autoritatile recomanda prescrierea medicamentelor homeopatice doar de catre medici sau administrarea acestor medicamente numai in urma cosilierii de catre farmacisti."

In acelasi context, Michele Boiron a adaugat ca "automedicatia este permisa in tarile in care oamenii sunt deja obisnuiti cu medicamentele homeopatice. In Romania este loc pentru mai bine."

Poate homeopatia sa inlocuiasca vaccinurile?

Referindu-se la subiectul controversat al vaccinarilor, Michele Boiron a declarat: "Homeopatia si vaccinurile sunt subiecte diferite: vaccinul este vaccin, iar homeopatia nu poate aduce nimic in privinta vaccinarii. Homeopatia nu va putea niciodata sa inlocuiasca vaccinurile. Efectele secundare ale vaccinurilor care prezinta erori de fabricatie, de pilda, pot fi dimunuate cu tratament homeopatic."

In legatura cu pacientii carora le este recomandat tratamentul homeopatic, Michele Boiron a afirmat ca, in primul rand, homeopatia este eficienta la copii, acolo unde organismul nu a fost inca asaltat de tratamente agresive. De asemenea, pesoanele in varsta, care au un istoric in ceea ce priveste consumul de medicamente, raspund foarte bine la tratamentul homeopatic.

Totodata, Michele Boiron a inclus pe lista pacientilor carora le poate fi recomandat tratament homeopatic femeile insarcinate, sportivii si bolnavii de cancer care nu suporta tratamentele cu chimioterapice.

"De pilda, greturile si alte simptome de sarcina dispar dupa administrarea tratamentului homeopatic adecvat. Sportivilor, a caror administrare de medicamente stim ca este monitorizata, li se recomanda cu succes terapia homeopatica. De altfel, medicamentul homeopatic este util pe toata perioada vietii sportive. Cancerul este o alta tinta a terapiei homeopatice; persoanele care nu suporta tratamentele chimioterapice pot opta pentru de tratamente homeopatice."

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Michele Boiron Romania, #Congres National Farmacie 2016 , #sanatate