Ziare.com

Homosexualii romani vor putea dona sange

de Adriana Toma
Miercuri, 16 Ianuarie 2008, ora 07:52

   

Homosexualii romani vor putea dona sange
Homosexualii vor putea dona sange daca proiectul Ministerului Sanatatii Publice, prin care sa se elimine din statutul donatorului intrebarile referitoare la orientarea sexuala, va fi aprobat, informeaza Adevarul in pagina online de miercuri.

Potrivit proiectui de ordin supus dezbaterii publice si aflat pe site-ul Ministerului Sanatati, intrebarile "Ati avut relatii sexuale cu un alt barbat?" si intrebarea adresata femeilor "A avut partenerul dumneavoastra relatii sexuale cu un alt barbat?" ar putea sa dispara din "Chestionarul pentru donatorul de sange".

Dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca intrebarile din chestionar sunt discriminatorii, a fost luata in calcul modificarea Ordinului nr. 1193/2007, care ii exclude total pe homosexuali.

Astfel, odata cu aprobarea proiectului, homosexualii, carora li s-a interzis in vara lui 2007 sa mai doneze sange, ar putea iesi din categoria "indezirabililor" prin eliminarea celor doua intrebari din chestionar.

Pe de alta parte, propunerea de eliminare a intrebarilor privind orientarea sexuala din chestionar a fost aspru criticata de presedinta Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange din Romania (FDBSR), Aimee Bugner.

Homosexualii vor sa faca galagie

"Tot ce se intampla acum se intampla pentru ca avem de-a face cu niste persoane foarte agresive. Nu cred ca pe homosexuali chiar ii impinge de la spate aceasta nevoie, aceasta dorinta de a dona sange.

Eu lucrez de 20 de ani in domeniul asta si n-a venit niciodata la mine un homosexual spunand ca vrea sa doneze sange pentru Vasile, pentru cutare... Ei nu vor sa doneze efectiv, ei vor sa faca galagie. Acesta este singurul mod prin care pot sa iasa in relief", acuza Aimee Bugner.

"Daca aceste intrebari vor fi eliminate, vom fi singurii din Europa care le eliminam. Toate chestionarele din alte parti, frantuzesti, americane, norvegiene, toate cuprind aceasta intrebare, daca potentialul donator a intretinut sau nu relatii homosexuale.

In Franta, de pilda, sunt excluse de la donare pana si femeile care admit ca au avut o relatie cu un barbat bisexual. In America, e si mai explicit: daca un individ a avut o singura data un contact homosexual, o singura data!, este exclus de la donare.

De ce? Pentru ca grupul in care se invart e foarte mic, daca unul e contaminat cu HIV, exista sanse sa fie contaminati si ceilalti. Noi avem o obligatie fata de bolnavi. E dreptul fiecarui individ de a fi transfuzat cu sange fara risc", a acuzat presedinta FDBSR.

Nu vorbi de prejudecati, ci de sanatatea unor oameni

"Cum s-a ajuns la reevaluarea chestionarului? Fie avem de-a face cu persoane care nu au toate datele, fie cei din minister nu sunt suficient de fermi pe pozitie... Nu-si dau seama cu ce se joaca, aici nu vorbim de mentalitati, de prejudecati, aici vorbim de sanatatea unor oameni.

Un HIV transmis prin transfuzie e mult, mult mai agresiv decat cel transmis prin contact sexual. Nu se poate lua o asemenea hotarare doar pentru a satisface niste orgolii. Daca cei din minister vor sa scoata aceste intrebari din chestionar, eu i-as intreba: daca ar fi pe patul de spital, ar vrea sa primeasca sange posibil contaminat?".

"Cele doua intrebari nu sunt relevante pentru ca nu poti sa ai siguranta unui raspuns sincer, n-ai cum sa verifici. Preventia trebuie facuta in alt mod, specialistii ministerului trebuie sa se ocupe de asta", a spus, pe de alta parte, presedintele CNCDD, Csaba Astalosz, presedintele CNCD, adaugand ca "heterosexualii conduc in topul infectarii cu HIV".

"Noi nu putem decat sa ne bucuram ca nu a fost nevoie sa mergem in instanta si ca Ministerul Sanatatii a luat in considerare recomandarea CNCD. Cat priveste pozitia doamnei Bugner, cunosc discursul asta", considera si directorul executiv al Asociatiei Accept, Florentina Bocioc.

"Noi ne-am sustinut punctele de vedere prin date statistice. Da, intrebarea privind homosexualii exista in destule alte state, dar aceste state si-au redactat legislatia in domeniu in anii '80, alta e situatia acum, heterosexualii sunt cei care conduc in statistici, in topul infectarii cu HIV. Oricum, noi asteptam pozitia ministerului, e nevoie sa se schimbe si continutul propriu-zis al ordinului, nu numai chestionarul", adaugat Bocioc.

Stocul de transfuzii, pe zero

Stocul de sange al pragul Centrului de Transfuzie Sanguina Vrancea este zero in conditiile in care niciun donator nu a trecut pe la centru in ultimele doua luni. "S-a ajuns la aceasta situatie din cauza faptului ca nu am mai dat bonuri valorice din luna octombrie 2007. Lipsa bonurilor de masa a facut ca donatorii nostri, in marea lor majoritate oameni saraci, sa nu mai doneze sange", a declarat directoarea centrului.

Tot fara sange a ramas si Centrul de Transfuzie Sanguina din Barlad fiindca centrul nu mai primeste bani pentru a-si "premia" donatorii. Dat fiin contextul, donatorii au disparut. Singurele grupe de sange de care mai dispune centrul sunt grupa A si Rh pozitiv, in timp ce sangele din grupa 0, Rh lipseste cu desavarsire.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1092 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor