Hormonii feminini ingrasa chiar si barbatii

Marti, 05 Mai 2009, ora 11:10
18175 citiri
Hormonii feminini ingrasa chiar si barbatii

Kilogramele in plus dupa 40 de ani ajung sa fie deja o regula. Iar odata asezate in jurul taliei, in general, e foarte greu de scapat de ele. Dar ce cauzeaza acest fenomen?

Indiferent de dieta sau de plimbarile in parc, kilogramele se tot aseaza, intr-un ritm infiorator, mai ales dupa 40 de ani. Potrivit ginecologului si farmacistului american C. W. Randolph, de vina pentru aceasta schimbare brusca sunt hormonii, in special cei feminini, relateaza Daily Mail.

In jurul acestei varste apare dezechilibrul hormonal, cauzat de cantitatea mica de progesteron si prea mare de estrogen. Acest din urma hormon, prin excelenta feminin, actioneaza ca un magnet pentru grasime.

In cazul unei persoane sanatoase, explica Randolph, exista un echilibru intre cele trei tupuri de hormoni: estrogen, progesteron si testosteron. Dar odata cu inaintarea in varsta, acest echilibru se schimba.

Odata ce ating varsta de 30 de ani, femeile au un nivel din ce in ce mai scazut de progesteron - hormon produs de ovare si esential pentru fertilitate.

In timp ce majoritatea femeilor care se apropie de menopauza stiu ca nivelul lor de estrogen scade, putine realizeaza ca productia de progesteron scade inca si mai rapid, de 120 de ori mai repede decat cea de estrogen.

Iar progesteronul poate scadea cat inca nivelul estrogenului este cel optim. Rezultatul: dominatia estrogenului.

Si in cazul barbatilor, estrogenul face legea

In cazul barbatilor, avem de-a face cu o situatie similara:

progesteronul, care produce, la randul sau, testosteron si cortizon, scade. In jurul varstei de 40 de ani, progesteronul este atat de scazut incat si testosteronul este produs incantitati foarte mici. Din nou, rezultatul este ca estrogenul este dominant in organism.

Multi barbati afla cu surprindere ca in organismul lor exista estrogen. Acesta este produs pentru ca este esential pentru sanatatea oaselor, creier si libido. Dar nivelul crescut de estrogen este cauzat si de cantitatea de hormon care se gaseste in mancare, apa si mediul inconjurator.

Estrogen mai mare in cazul Occidentalilor

Cantitatea crescuta de estrogen, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, este caracteristica mai ales societatii americane sau Europei Occidentale. In tarile mai putin industrializate, nivelul acestui hormon creste mai greu, odata cu varsta.

O teorie agreata de medici este aceea ca estrogenul reduce abilitatea organismului de a metaboliza acizii grasi de dupa masa, facand ca acestia sa ramana in corp si sa fie depozitati sub forma de grasime.

Insasi grasimea din organism produce estrogen, care nu face decat sa atraga si mai multa grasime. Practic, este vorba despre un cerc vicios.

Mancaruri de evitat

Pentru ca nivelul estrogenului sa poata fi controlat, este vital sa fie evitate mancarurile precum sunca, carnatii, hamburgerii, chipsurile, untul sau biscuitii.

De asemenea, mancarurile refrigerate sau procesate (orice contine zahar alb, faina sau orez) maresc nivelul zaharului din sange si stimuleaza productia de insulina, ceea ce duce la un dezechilibru hormonal.

Cum sa iti dai seama daca nivelul estrogenului este crescut

Doar doua sau trei simptome dintre cele enumerate mai jos ar trebui sa-ti dea de gandit. Daca acestea se repeta pe parcursul a mai bine de trei luni, este foarte probabil ca nivelul estrogenului sa fie crescut.

In cazul femeilor

- schimbari bruste de stare

- bufeuri

- oboseala

- dureri de cap

- lapsusuri repetate

- imbatranire prematura

- incontinenta

- libido redus

- sani sensibili

- retentie de apa

In cazul barbatilor

- slaba putere de concentrare

- libido redus

- dificultatea de a adormi

- iritabilitate

- deprimare

- transpiratie nocturna

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#estrogen grasime, #estrogen kilograme, #estrogen talie ingrosata, #estrogen burta barbati, #dezechilibru hormonal grasime , #sanatate
Comentarii
L
lol
rank 1
Ochiul stapanului ingrasa vita