Hreanul, medicament natural

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 11:15
42370 citiri
Hreanul, medicament natural
Foto: faqs.org

Denumit stiintific armoracia rusticana, hreanul este o planta originara din estul Europei, folosita la gatit, pentru gustul sau condimentat si aromat, dar si in medicina naturista pentru beneficiile curative.

Radacinile sunt cele care se folosesc atat in bucatarie, cat si in medicina, pentru continutul bogat in vitamine, fitoncide (substante cu actiune antibacteriana) sau uleiuri eterice (cu efect calmant), informeaza truestarhealth.com.

Hreanul nu este o planta pretentioasa. Ea rezista atat la temperaturile scazute, cat si la seceta prelungita. Nu se cultiva in solurile nicipoase, ci in cele argiloase si ferme.

Poate fi cultivata si in ghiveci, dar, pentru ca este o planta perena, cresterea ei poate dura chiar si opt sau zece ani. Daca se cultiva pentru a fi folosita la bucatarie sau in medicina naturista, solul va fi curat, iar radacina adanca, plantata la 50 sau 60 de cm.

Intrebuintari curative

Hreanul poate trata cu succes mai multe afectiuni, asociate sistemului respirator sau urinar. Astfel, radacina de hrean poate inlocui tratamentul medicamentos in cazul bronsitei.

El va fi consumat odata cu citricele si legumele proaspete, pentru asigurarea necesarului de minerale si vitamine. Mai mult, in timpul tratamentului naturist, pacientul va evita expunerile in medii iritante.

Controlul medical regulat este absolut necesar in astfel de cazuri, pentru a observa mai usor progresele inregistrate in tratarea cu hrean a afectiunii.

Racelile isi gasesc remediul intr-o radacina de hrean medie, consumata la fiecare masa. Caile respiratorii vor fi eliberate, iar vitaminele continute de hrean, ceaiurile calde si continutul proteic din alimentatie vor revitaliza organismul.

Sinuzitele suparatoare, nasul infundat si febra asociata acestei afectiuni vor disparea in doar cateva zile de regim alimentar pe baza de hrean.

Puteti consuma radacina rasa de trei ori pe zi, atunci cand vreti sa va eliberati caile respiratorii, dar nu pe stomacul gol. In astfel de cazuri, pot aparea tulburari digestive si nervoase.

Daca nu este o alergie, afectiunea va disparea in doar cateva zile. Trebuie doar sa dublati acest tratament naturist cu alimente bogate in calciu si vitamine, pentru refacerea rapida a organismului.

Hreanul mai este folosit si in tratarea infectiilor urinare. Prin actiunea sa antibacteriana si antiinflamatoare, elimina imediat primele simptome ale infectiei. Pentru un tratament eficient, alternati consumul de hrean cu cel de afine.

Forma de administrare si cantitatile recomandate

Hreanul, folosit ca medicament natural, poate fi administrat sub forma de sirop, tinctura, vin tonic, energizant sau proaspat ras. Siropul se realizeaza in casa, prin stoarcerea sucului dintr-o radacina data prin razatoare, in care ati adaugat o lingurita de miere.

Dupa cateva minute in care ati lasat amestecul la macerat, puteti folosi siropul tratament. Tinctura este mult mai concentrata si se obtine dintr-o radacina de hrean rasa, in care ati adaugat putin alcool. Dupa opt zile se strecoara si astfel se obtine tinctura care trateaza tusea, guturaiul sau gripa.

Vinul tonic de hrean este un bun afrodisiac. Se obtine prin amestecul a 15 lingurite de hrean ras intr-un litru de vin rosu. Dupa noua zile in care ati asteptat sa se macereze, puteti servi vinul la o masa romantica.

Energizantul cu hrean se obtine din oua, lamaie si radacini de hrean rase. 12 oua se tin tot atatea ore in suc de lamaie. Dupa o jumatate de zi se scot, se bat energic si se toarna din nou in sucul de lamaie, in care ati adaugat un kg de hrean ras, putin alcool si miere.

Amestecul se lasa la macerat noua zile si astfel ati obtinut tonicul perfect pentru fiecare zi in care sunteti lipsiti de energie.

Evitati consumul in exces. Nu consumati mai mult de cinci grame la fiecare masa. Hreanul poate provoca tulburari digestive, prin actiunea sa puternica.

Alte efecte adverse ale consumului de hrean pot fi varsaturile, transpiratia in exces sau iritatii ale ochilor. In aceste cazuri, opriti consumul si consultati medicul. Este contraindicat femeilor insarcinate si copiilor de pana la sapte ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#hrean intrebuintari curative, #hrean tratament natural, #hrean sanatate , #sanatate