Iertati repede si veti trai mai mult si mai bine!

Sambata, 16 Februarie 2008, ora 08:28
2159 citiri
Iertati repede si veti trai mai mult si mai bine!

Cei care iarta repede si usor au sanse mai mari sa traiasca mai mult si mai bine decat cei care tin supararea. In urma unui studiu care a durat timp de zece ani, cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin, SUA, au ajuns la concluzia ca ne prinde bine sa iertam, informeaza Gandul in editia de sambata. Si asta deoarece s-a observat ca cei care iarta mai usor au functiile cardiovasculare mai eficiente, nu sufera de dureri cronice, au un risc mic de a dezvolta depresii si sunt o prezenta placuta pentru cei din jur.

Mai mult, cei care iarta mai usor, atunci cand ajung la batranete au o sanatate fizica si mentala mult mai buna decat cei care tin dusmanie. La fel ca in cazul unei alimentatii sanatoase si a miscarii fizice, iertarea poate fi invatata si repetata pentru a aduce cat mai multe beneficii corpului uman.

In paralel, cercetatorii de la Universitatea Decorah din Iowa, SUA, au realizat un alt studiu pentru a vedea cati oameni sunt dispusi sa ierte usor. S-a observat ca doar 52% dintre cei care au participat la studiu erau dispusi sa ierte mai usor.

Cercetatorii nu au reusit sa stabileasca o legatura intre cei care iarta usor si gradul de sanatate individuala, in cazul celor tineri. Conexiunile se puteau face si erau puternic vizibile in cazul celor care aveau peste 45 de ani. Se stie ca cei care isi manifesta furia foarte intens isi cresc riscul de a face aritmii, atacuri de cord sau hipertensiune. Mergand pe aceasta premisa, cercetatorii au desfasurat un experiment.

Astfel, ei au observat ca functiile coronariene ale pacientilor care suferisera un infarct s-au imbunatatit considerabil dupa ce au stat de vorba cu un psiholog care i-a invatat sa ierte. Insa, mult mai periculoasa decat furia ce se manifesta spre exterior, este cea pe care oamenii o tin in ei.

Aceasta ura, care nu este lasata sa iasa la suprafata si nici nu este insotita de iertare, are consecinte foarte grave asupra sanatatii oamenilor. In primul rand, acesti oameni sunt de sapte ori mai predispusi la a deveni depresivi.

In acelasi timp, cei care iarta usor sunt de trei ori mai protejati in fata depresiei decat cei care se incadreaza in limitele de normalitate.

Insa, chiar si procesul de iertare poate fi inselator. Exista oameni care ii iarta pe cei care le-au gresit, insa, in schimb, se considera pe ei vinovati pentru cele intamplate. Aceasta conceptie este cea mai periculoasa, pentru ca acesti oameni pot ajunge foarte usor sa se sinucida.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sanatate, #iertare, #studiu, #depresie , #sanatate