In ce fel ne afecteaza radiatiile nucleare

Joi, 31 Martie 2011, ora 07:57
34608 citiri
In ce fel ne afecteaza radiatiile nucleare

Radiatiile nucleare produse la centrala de la Fukushima din Japonia si care au ajuns in atmosfera au provocat ingrijorare la nivel mondial. Indiferent daca pericolul este iminent sau nu, cateva informatii despre efectele acestor radiatii asupra organismului uman sunt, cel mai probabil, interesante pentru oricine.

Atunci cand, din diverse cauze, se produce o scurgere de radiatii la o centrala nucleara, materialele radioactive ajung in mediul inconjurator si in atmosfera, de unde vantul si curentii de aer le pot duce peste tot.

Potrivit Suite101.com, radiatiile nucleare pot patrunde adanc in organism, iar expunerea la acestea determina aparitia unor cancere si a altor boli, putand sa cauzeze si defecte genetice la copiii care sunt in stadiu intrauterin in momentul expunerii.

Efectele radiatiilor nucleare asupra celulelor vii

Radiatiile de acest tip pot fi devastatoare pentru toate formele de viata de pe pamant. Particulele radioactive sunt periculoase deoarece emit radiatii alfa, beta si gamma, care pot trece prin pereti, acoperisuri si haine. Acestea pot patrunde in organism prin aer, mancare si apa sau printr-o rana deschisa.

Cand se intampla acest lucru, radiatiile pot ramane in apropierea punctului de intrare in corp, sau pot ajunge in sange sau in lichidul limfatic. Ele pot deteriora apoi celulele si moleculele de ADN.

La un nivel mic de radiatii, celulele afectate pot fi capabile sa se repare singure si sa le inlocuiasca pe cele care au murit. Insa, la un nivel mare de radiatii, acestea isi pierd abilitatea de a se repara sau reproduce, iar, la un nivel foarte mare, pot muri printr-un proces numit termalizare.

Dozele mari de radiatii distrug organele si tesuturile. O expunere la o doza de 200 de remi poate dauna grav sangelui, poate determina greata, pierderea parului, hemoragie si deces, in unele cazuri. Efectele expunerii la un nivel ridicat de radiatii pot determina decesul in mai putin de doua luni, pentru 80% dintre victime.

Simptome ale bolii de iradiere

Boala de iradiere se refera la ansamblul de modificari produse in corpul uman de radiatiile ionizante, iar severitatea acesteia depinde de doza de radiatii care a fost absorbita de corp. Niveluri moderate de radiatii pot provoca greata, varsaturi si dureri, la cateva ore dupa expunere. Persoanele in cauza se vor simti extrem de obosite si slabite peste masura, putand chiar si lesina.

Zonele de piele expuse la radiatii vor arata ca si cum ar fi grav arse de soare, iar ulterior se vor forma rani in urma carora se pot dezvolta infectii.

Dupa aceasta serie de simptome, o victima poate sa para in stare buna de sanatate, pentru o scurta perioada. Apoi, simptome mai grave si noi vor aparea din cauza scaderii numarului de globule albe din sange si din cauza afectarii producerii de celule noi. Este vorba de pierderea apetitului, diaree si febra. Totodata, contaminarea cu radiatii poate provoca sangerari la nivelul nasului, gurii, gingiilor si rectului.

Expunerea la doze de 300 de remi sau mai mult poate determina caderea parului si sangerari la nivelul tractului gastrointestinal. Nivelurile mari de radiatii pot deteriora vasele mici de sange, determinand astfel insuficienta cardiaca si in cele din urmaa moartea.

Insa, chiar si o doza mica de radiatii nucleare poate avea efecte semnificative asupra sanatatii, mai cu seama asupra persoanelor tinere si a celor slabite.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#radiatii nucleare, #efecte radiatii nucleare, #radiatiile sanatate, #efectele radiatii organism, #radiatii Japonia, #radiatii centrala Fukushima , #sanatate