Invidia ne poate distruge iremediabil sanatatea

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 13:18
6291 citiri
Invidia ne poate distruge iremediabil sanatatea
lifestyle.bzi.ro

Invidia imbolnaveste. Furia inabusita a unei persoane ajunge sa-i conduca acesteia viata, intunecandu-i perspectiva asupra propriilor oportunitati. Se ajunge astfel la o "autointoxicare cronica". Acestea sunt cateva dintre concluziile cunoscutului sociopsiholog Rolf Haubl, unul dintre cei mai cunoscuti experti germani in studirea invidiei.

De mai multi ani, el studiaza efectele acestui sentiment distructiv numit invidie, "teroristul sentimenteleor", asa cum il identifica profesorul german. El a decodificat unul dintre modelele de baza ale acestui sentiment uman: oamenii devin invidiosi in special atunci cand isi evalueaza gresit propriile puncte forte si slabiciunile.

Profesorul Haubl este de parere ca omul invidios nu poate privi realitatea decat prin niste ochelari de cal. Va vedea numai avantajele de care se bucura semenii sai si va ignora sacrificiile pe care acestia le-au facut pentru a atinge aceste performante.

De cele mai multe ori, motivele care duc la aparitia acestui sentiment de frustrare sunt legate de bani, simbolurile statutului social, frumusetea, chiar si coincidentele fericite. Vecinul care te depaseste ca statut social sau colegul de serviciu care are un salariu mai mare pot deveni si ei dusmanii subconstientului tau.

Paradoxal este ca, cel mai des, starnim invidia prietenilor, a celor apropiati. Chiar daca am avea toti aceleasi lucruri, invidia nu ar disparea din lume. Profesorul Haubl declara ca, in realitate, invidia se refera la starile psihice care sunt atribuite celuilalt. Exemplul cu doue femei care poarta rochii identice la o serata este relevant pentru definitia data de profesor.

Chiar daca imbraca aceeasi tinuta, una dintre ele va fi de parere ca cealalta arata mai bine in tinuta respectiva, astfel incat s-ar putea bucura de mai multe avantaje determinate de purtarea acestei garderobe.

Sfatul profesorului Haubl este ca oamenii cu astfel de sentimente sa nu nege invidia. Un om trebuie sa-si perceapa invidia ca pe un semnal. El va trebui sa-si coordoneze mai bine obiectivele si idealurile personale, in functie de posibilitatile de care dispune. Altfel va trai cu o imagine falsa despre sine si rareori va fi multumit.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Rolf Haubl invidie, #invidie boala prieteni , #sanatate
Comentarii