Januvia, un nou medicament pentru bolnavii de diabet din Romania

Sambata, 11 Octombrie 2008, ora 17:02
38626 citiri
Januvia, un nou medicament pentru bolnavii de diabet din Romania

Medicamentul pentru diabetul zaharat de tip 2, cu administrare orala o data pe zi, Januvia (sitagliptina, MSD), a fost lansat de Merck Sharp & Dohme si pe piata din Romania.

Astfel, primul inhibitor DPP-4 din lume aprobat pentru diabetul zaharat de tip 2 va intra pe piata romaneasca, au anuntat, sambata, reprezentantii companiei, intr-o conferinta de presa.

Januvia este primul aprobat dintr-o noua clasa de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai dipeptidil-peptidazei-4 (DPP-4), medicamente care cresc propria capacitate a organismului de a scadea nivelul zaharurilor din sange (glicemiei), atunci cand acesta este ridicat.

Mecanismul de actiune al inhibitorilor DPP-4 este diferit de acela al oricaror agenti de scadere a glicemiei disponibili in prezent.

"La nivel global, sase decese pe minut sunt datorate complicatiilor diabetului si estimam ca acest numar va creste", considera Peter Loescher, presedinte Global Human Health, Merck & Co. Inc.

Januvia este aprobata in peste 60 de tari, incluzand statele UE si SUA, in timp ce diabetul este a cincea cauza de deces la nivel global.

In 2000, numarul de decese aditionale datorate diabetului a fost similar ca magnitudine cu cel raportat pentru HIV/SIDA.

Diabetul zaharat de tip 2 este o afectiune in care organismul are un nivel ridicat al zaharurilor sau al glucozei, in sange.

La acest tip de diabet, organismul poate sa nu produca suficienta insulina, insulina produsa poate sa nu functioneze cat ar trebui sau organismul poate produce prea multa glucoza.

Pacientii cu diabet zaharat pot sa dezvolte boli cardiace, ale rinichilor, orbire, probleme vasculare sau neurologice.

"In Romania, dupa demararea programului national de evaluare a sanatatii populatiei, in iulie 2007, estimam un numar de pacienti cu diabet zaharat de aproximativ 900.000, in timp ce in 2003 erau inregistrati cu aceasta afectiune circa 430.000 de pacienti", sustine prof. dr. Maria Mota, profesor de diabet, nutritie si boli metabolice la Universitatea de medicina si Farmacie Craiova si membru al Comisiei de Diabet si Boli Endocrinologice din Merck Sharp & Dohme.

Diabetul este una dintre "bolile confortului si ale prosperitatii", spun specialistii, maladii datorate consumului alimentar cu exces de calorii si lipsei exercitiilor fizice, unul dintre factorii de risc in dezvoltarea diabetului fiind obezitatea.

Agravarea situatiei in ceea ce priveste cazurile de diabet zaharat a determinat comunitatea diabetologilor din Romania sa propuna Ministerului Sanatatii finantarea unui Program National de prevenire a acestei afectiuni, cu accent pe o campanie de informare.

Prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, prezent sambata la lansarea medicamentului Januvia pe piata din Romania, a mai anuntat ca in Saptamana de lupta impotriva diabetului, 8-14 noiembrie, una dintre principalele actiuni va fi initierea unui campanii de informare asupra riscurilor aparitiei diabetului.

Merck & Co. Inc, ce opereaza in multe tari sub numele Merck Sharp & Dohme (MSD), este o companie farmaceutica axata pe cercetare. Din 1891, Merck descopera, produce si vinde vaccinuri si medicamente din peste 20 de categorii terapeutice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
#Januvia, #diabet, #pacient, #sanatate, #sida , #sanatate