Ziare.com

Lipsa de vitamina D are un rol decisiv in evolutia cancerului

Vineri, 16 Mai 2008, ora 12:05

   

Lipsa de vitamina D are un rol decisiv in evolutia cancerului
Femeile care au o carenta de vitamina D in organism in momentul diagnosticarii cu cancer mamar prezinta un risc mai ridicat de deces sau de generalizare a tumorii fata de cele care au un nivel suficient de vitamine in corp, potrivit unui studiu publicat de Societatea Americana de Oncologie Clinica (ASCO), citat de AFP.

Cercetatorii au estimat ca pacientele care au un deficit de vitamina D prezinta cu 94% mai multe riscuri ca tumoarea sa produca metastaze si cu 73% mai multe probabilitati de a deceda din cauza cancerului decat femeile al caror nivel de vitamina D este normal.

Ei au mai descoperit ca 37,5% dintre femeile atinse de cancer mamar care au participat la studiu au fost considerate ca suferind de un "deficit" de vitamina D, in timp ce 38,5% dintre participante aveau un nivel "insuficient" de vitamina D in sange.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au estimat ca sunt necesare mai multe studii clinice suplimentare pentru a se decide daca medicii trebuie sa prescrie vitamina D pacientelor cu cancer mamar pentru a reduce riscul decesului.

"Datele indica o legatura semnificativa intre deficitul de vitamina D si evolutia cancerului mamar, insa nu putem spune inca daca este vorba de o relatie cauza-efect", a declarat coordonatorul echipei de cercetatori.

La studiu au participat 512 femei, cu varsta medie de 50 de ani, care fusesera diagnosticate cu cancer mamar si care au fost tratate in trei spitale ale Universitatii din Toronto in perioada 1989 - 1995.

Cea mai mare sursa de vitamina D provine din expunerea pielii la soare, fiind necesara sanatatii oaselor.

Citeste mai multe despre cancer evolutie lipsa rol vitamina D
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor