Menopauza, definire si sfaturi - Ce spune medicul

Sambata, 07 Mai 2011, ora 18:10
35721 citiri
Menopauza, definire si sfaturi - Ce spune medicul

Mai devreme sau mai tarziu, in viata fiecarei femei isi face aparitia menopauza. Aceasta nu trebuie tratata ca fiind o boala, ci un lucru cat se poate de natural. In schimb, pentru a face fata cat mai bine schimbarilor pe care organismul le resimte, trebuie sa o intelegi cat mai bine

Ce este menopauza?

"Departe de a fi o afectiune medicala, menopauza este un proces biologic si este reprezentata de momentul in care menstrele inceteaza permanent, ca urmare a pierderii ireversibile a functiei ovariene", explica dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna.

Aceasta se instaleaza de obicei intre 45 si 55 ani. Cand se instaleaza intre 55 si 60 ani se numeste menopauza tardiva, iar intre 45-50 ani se numeste precoce. Din acest moment, femeile trebuie sa aiba mult mai multa grija de sanatatea lor, incepand un program de tratament preventiv, astfel incat sa aiba o viata cat mai linistita si implinita.

Cauzele aparitiei menopauzei

Dr. Bogdan Macadon explica faptul ca "motivul instalarii menopauzei este reprezentat de epuizarea rezervei foliculare ovariene. Fiecare femeie se naste cu un numar limitat de ovocite, celule reproducatoare feminine, dintre care unele se pierd chiar pana a ajunge la pubertate. Apoi, acestea evolueaza pe rand, in timpul fiecarui ciclu menstrual, pana cand rezerva se termina.

Foliculii, structurile in care sunt incluse aceste celule, sunt cei care secreta hormonii sexuali. In momentul menopauzei, nivelul de estrogen (principalul hormon feminin, alaturi de progesteron) scade brusc.

Menopauza poate fi indusa si chirurgical, prin extirparea ovarelor, in acest caz simptomele fiind mult mai accentuate. Indepartarea uterului (histerectomie) poate grabi menopauza cu 3-4 ani, din cauza afectarii fluxului sanguin ovarian".

Perioada de tranzitie catre menopauza este numita perimenopauza sau premenopauza, atunci cand incep sa apara neregularitati menstruale. Postmenopauza este perioada care urmeaza ultimei mestre (incetarii definitive a activitatii ovariene).

"Daca la o femeie care are uter si care a avut menstre normale pana la acel moment, trece un an fara niciun fel de sangerare menstruala, ea poate fi declarata ca fiind in postmenopauza de un an si se considera ca perioada de fertiliate s-a incheiat".

Cauzele menopauzei precoce

Fiecare femeie are ritmul sau biologic, asa ca menopauza apare la varste diferite. Totusi, daca aceasta se instaleaza mai devreme de 45 ani, este considerata ca fiind precoce. Fumatul, chimioterapia, radioterapia, traiul la altitudini mari sau dieta vegetariana pot provoca acest lucru.

Semne si simptome

Simptomele aparute in timpul premenopauzei sunt cauzate de modificarile hormonale caracteristice acestei faze:

- modificari ale sangerarilor menstruale

- cresterea intervalului dintre menstre

- neregularitati menstruale, atat in ceea ce priveste intervalul intre sangerari, cat si cantitatea

-bufeurile: afecteaza 75-85% dintre femei, intensitatea si frecventa lor fiind variabile. Fiind cauzate de o vasodilatatie, ele se caracterizeaza printr-o senzatie de caldura in tot corpul si o inrosire a fetei, care cuprinde si gatul si partea de sus a pieptului. Pot fi uneori insotite si de teama si o impresie de sufocare, terminandu-se printr-o transpiratie abundenta.

- scaderea libidoului (dorinta sexuala) apare odata cu o uscaciune vaginala si o atrofie vulvara ce poate cauza durere in timpul contactului sexual.

- tulburari emotionale: schimbari bruste de dispozitie, iritabilitate, insomnie, anxietate, oboseala fara cauza organica, tulburari de memorie si lipsa de concentrare.

- infectii vaginale si urinare

- diminuarea volumului sanilor

- fragilitate osoasa: direct legata de absenta secretiei ovariene.

Consecinte si complicatii

Doctorul afirma ca riscurile aparitiei unor boli cronice sunt mai mari odata cu instaurarea menopauzei. Printre acestea, se numara:

- bolile cardiovasculare: inainte de menopauza, femeile prezinta un risc mai scazut decat barbatii pentru afectiuni cardiovasculare. Dupa aceasta perioada, insa, riscul aparitiei unei boli creste odata cu varsta.

- osteoporoza: in primii ani dupa menopauza, pierderea osoasa se accelereaza, deoarece capacitatea corpului de a produce tesut osos este diminuata. Oasele devin mai fragile, iar fracturile se produc mai usor.

- atrofia vaginala: din cauza deficitului de estrogen din perioada menopauzei, vaginul poate deveni mai uscat si mai putin elastic. Rezultatul este reprezentat de senzatii de arsura sau de prurit, crescand riscul infectiilor.

- modificari la nivelul pielii: structura si textura pielii sunt influentate de hormonii sexuali si de modificarile generale legate de imbatranire.

Posibile tratamente

Menopauza fiind o etapa naturala prin care trece organismul, nu trebuie considerata o boala si, de aceea, nu necesita tratament automat.

Totusi, trebuie acordata o atentie sporita starii generale de sanatate, reprezentata de analize uzuale de sange (in mod periodic), analize periodice de urina, controale ginecologice si citologie cervicala Babes-Papanicolau, examen clinic al sanilor si mamografii, masurare periodica a tensiunii arteriale.

Exista si tratamente medicamentoase destinate ameliorarii simptomelor menopauzei, insa intotdeauna trebuie ca femeile sa se consulte cu medicul inainte de a lua o decizie.

Spre exemplu, este folosita o terapie de substitutie estrogenica, utila in ameliorarea bufeurilor si scaderea riscului de osteoporoza. Terapia de substitutie hormonala (care contine estrogeni si progesteron) poate fi inceputa imediat dupa diagnosticarea menopauzei, dar se poate recurge la ea si mai tarziu, chiar dupa 60 ani.

Durata ei dureaza in functie de dorinta pacientei. Totusi, desi efectele ei sunt de durata, beneficiile se pierd rapid dupa incetarea tratamentului.

Se mai poate apela la metode alternative, precum acupunctura, fitoterapia si alte tratamente naturiste. Fitoestrogenii, gasiti in soia, vegetale si cereale intergrale, sunt foarte indicati, iar vitamina E este recunoscuta pentru capacitatea ei de a reduce bufeurile de caldura.

Sfaturi practice

- Daca te confrunti cu bufeuri, incearca sa identifici factorii care le provoaca (bauturi fierbinti, condimente, temperaturi ridicate);

- Adopta o dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume, peste si cereale integrale, limitand consumul de grasimi saturate, uleiuri si zahar;

- Nu fuma! Fumatul creste riscul bolilor cardiace si poate declansa menopauza precoce;

- Fa exercitii fizice zilnic. Efectuand 30 minute exercitii fizice in fiecare zi, te protejezi impotriva bolilor si reduci stresul cotidian;

- Daca ai probleme cu somnul, evita bauturile ce contin cafeina, dar si sportul inainte de culcare. Poti folosi tehnici de respiratie profunda, care te vor relaxa.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#menopauza, #menopauza simptome, #menopauza schimbari organism, #menopauza bufeuri, #menopauza femei evolutie, #menopauza osteoporoza, #menopauza crize cardiace , #sanatate