Ziare.com

Mercurul ucide. Ce faci cand spargi termometrul?

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 08:47

   

Mercurul ucide. Ce faci cand spargi termometrul?
Toxicitatea mercurului este demult cunoscuta, desi vracii din vechime foloseau acest element la anumite tratamente si in anumite conditii. De multe ori, ele s-au dovedit insa fatale.

Mercurul poate patrunde in organism pe trei cai: prin inhalarea vaporilor, prin alimente sau chiar prin contactul cu pielea. Efectele, mai rapide sau mai lente, pot afecta: sistemul nervos, cel respirator, pielea, rinichii si multe alte organe ale corpului uman, scrie Infoniac.

Mercurul patrunde rapid si prin placenta. Astfel, viitoarea mama care a intrat in contact cu mercurul poate transmite otrava fatului. In cazul cantitatilor mici, viata mamei nu este periclitata, dar copilul se poate naste cu malformatii.

Cea mai insidioasa cale prin care otrava poate patrunde in organism este inhalarea vaporilor de mercur: metalul lichid se vaporizeaza chiar si la temperatura camerei. Respirand deasupra picaturilor de mercur, nu simti vaporii, dar te expui la intoxicare.

Din fericire, mercurul este exclus din bunurile curente de consum, cu doua exceptii: termometrul si tuburile luminoase (becurile "reci"). Daca in acestea din urma cantitatile mici sunt motive sa diminueaze ingrijorarea, cele cateva grame din termometrul spart pot avea efecte grave.

Cum procedezi, daca ti s-a spart termometrul?

Unu. Eviti sa stai cu capul aplecat deasupra locului unde se afla mercur. Acesta se evapora la temperatura camerei, iar inhalarea vaporilor poate avea efecte negative.

Doi. Deschizi imediat fereastra, ca sa aerisesti. Luati de curent, vaporii de mercur se difuzeaza in atmosfera exterioara, pierzand mult din concentratie.

Trei. Evaporarea se produce cu atat mai rapid cu cat este mai cald. Deci opresti incalzirea si, daca se poate, pui in functiune instalatia de racire a aerului.

Patru. Daca mercurul nu s-a raspandit afara din termometrul distrus, iti pui manusi de cauciuc (menaj) si colectezi piesele sparte, asezandu-le intr-un borcan de sticla cu putina apa rece in el. Scufundat in apa, mercurul merge la fund si nu se mai evapora.

Dupa terminarea operatiunii, insa, continutul nu se arunca la ghena. Exista societati de profil, care colecteaza substante toxice si periculoase. Cauti pe Internet o astfel de firma. Ti se va trimite personal specializat care va prelua borcanul, manusile folosite, alte piese care au intrat in contact cu mercurul si le va preda la un laborator pentru decontaminare si distrugere in conditii de siguranta.

Cinci. Daca mercurul s-a raspandit, te asiguri ca picaturile nu vor fi luate cu talpa pantofului si raspandite prin toata casa pe covor. Daca ai calcat pe mercur, schimbi imediat pantofii. Daca n-ai calcat, dar exista mercur raspandit, improvizezi un "galos" dintr-o punga de plastic si il incalti peste pantof.

Sase. Picaturile raspandite se culeg cu o para de cauciuc sau cu o seringa fara ac si se depun in borcanul cu apa. Picaturile se mai pot culege cu doua foi de hartie umeda, cu vata umezita, cu plastilina sau cu banda adeziva, la care adera. Dupa ce picaturile culese astfel au fost depuse in borcanul cu apa rece, locul de unde provin se decontamineaza cu o solutie concentrata de permanganat de potasiu, folosind o pensula moale. Pensula folosita se va preda odata cu borcanul pentru decontaminare.

Sapte. Daca, in ciuda precautiilor, ai venit in contact cu mercurul, fie inhaland vaporii, fie atingandu-l cu mana, este necesar sa te prezinti imediat la medic, pentru control si tratament adecvat, daca este cazul.

Care este cea mai buna precautie

In unele tari, s-a interzis folosirea termometrelor cu mercur. Termometrele electronice sunt mai usor de manevrat, mai rapide si mai putin periculoase. Aceste termometre se gasesc si la noi, iar solutia pare cea mai sigura.

Solutia sigura are insa doua mari dezavantaje: se poate epuiza bateria cand nu te astepti sau termometrul poate da erori. Eviti dezavantajele, avand permanent trei termometre in casa. Daca ai dubii privind masuratoarea, o repeti cu al doilea, iar daca rezultatele sunt diferite, repeti masuratoarea a treia oara. Din trei masuratori, doua trebuie sa coincida.

Chiar daca recomandarea pare incomoda, merita efortul in fata riscului de a te contamina cu mercur si - mai ales - in fata pericolului de a expune copiii la contact cu periculosul element.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 131325 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Luatzi SASE termometre, le bagatzi pe rand in k.ur,

Apoi luatzi temperatura cu un termo cu mercur!
Corect este rezultatul indicat de hidrargir!
Deci, nea Pitzy, ia matale electronic! Suvenir!!

 

Va rugam, precizati !

Termometrul cu mercur il bagati dupa celelalte sase?
Dupa asta, ce mai bagati si unde?

:) Dupa asta termometrul cu merkur

se poate trece sub brat sau mai bine in gura cca 2 minute. Pentru precizie maxima.

Ca sa iei temperatura nu-i cazul sa deschizi gura!

K.uru'i mult mai indicat si mai bine amplasat!!

Un articol foarte bun si util.

Ca de obicei, un articol excelent al domnului Pitigoi. Am fost de multe ori pus in situatia de a decontamina suprafete pe care s-a raspandit mercur si exact acestia sunt pasii de urmat. E bine de stiut din timp cum se procedeaza.

 

D-aia trebuie sa evitati vaccinul de gripa, al carui conservant

contine 50% mercur.

P.S. Domnu' Pitigoi, ati uitat sa precizati ca mercurul ataca in special creierul. Aviz amatorilor.

 

Cand spargi termometrul inseamna ca ai febra, nu gluma!

.

 

Nope...

Inseamna ca ai strans prea tare din bu-ci.

Si asta! :)))

.

Oare s-or mai fabrica termometre cu mercur!?...

Ca eu nu mai folosesc asa ceva de fro 25 de ani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor