Metode de mentinere a tonusului si a tineretii

Luni, 29 Iunie 2015, ora 10:49
8976 citiri
Metode de mentinere a tonusului si a tineretii
Foto: gratisography.com

De la o anumita varsta, in special dupa 35-40 de ani, cand maturitatea deplina isi intra in drepturi, preocuparea fata de aspectul exterior devine mai mare, cu importante conotatii psihologice asupra fiecarei persoane.

Unii dintre noi, ceva mai norocosi, au mostenit prin zestrea genetica un aspect fizic de invidiat la orice varsta. Aceste persoane se bucura de asa numita "viata fara varsta", cum ar fi cei care isi mentin supletea musculara, vigoarea corpului si un ten perfect chiar daca varsta cronologica este inaintata prin comparatie cu alura si aspectul fizic.

Alaturi de varsta calendaristica, un criteriu important este varsta biologica: felul in care aratam, cum ne simtim, cata putere de munca si de viata avem. Nu toti oamenii imbatranesc la fel, multi se simt copii, motiv pentru care putem vedea pe langa noi batrani-tineri la 50-55 de ani cu riduri si cu miscari lente, cu un tonus muscular scazut, in timp ce unii tineri-batrani au o vivacitate a miscarilor nestirbita, au doar cateva mici riduri de expresie si au o alura tinereasca in ciuda varstei cronologice. Din pacate, aceste persoane sunt destul de rare!

Ceilalti trebuie sa invinga prin alte metode trecerea anilor si, implicit, mentinerea unui aspect fizic pe care si-l doresc. In randurile urmatoare va voi dezvalui cateva metode prin care va puteti mentine tineretea si tonusul muscular asemeni celui din tinerete. Voltaire glumea spunand ca "a imbatrani este singurul mijloc de a trai cat mai mult". De ce sa nu traiti frumos, de ce sa nu imbatraniti frumos?

Mentinerea tineretii spirituale merge mana in mana cu mentinerea unui tonus muscular cat mai bun, o alura perfecta si o atitudine cat mai tonica vis a vis de viata. Cercetarile medicale si cele in domeniul geriatriei au dus la concluzia ca la baza tuturor modificarilor functionale si morfologice din organismului uman stau tulburarea metabolismului si scaderea capacitatii de diviziune si reinnoire a celulelor.

Reprezinta o dereglare involuntara a metabolismului prin ruperea echilibrului intre asimilatie si dezasimilatie, scaderea capacitatii organismului de a raspunde la stimuli externi, aceasta reflectandu-se in gradul de spontaneitate cu care organismul raspunde nevoilor si solicitarilor mediului de viata si cerintelor impuse de cotidian. La toate acestea adugandu-se implicit gradul de oboseala, de stress si solicitare la care acesta a fost supus pe parcursul vietii.

Una dintre metodele de mentinere a tineretii fizice, mentale si sufletesti o reprezinta munca, alternarea activitatilor ce implica o activitate cu mare concentrare intelectuala cu activitati care implica mai mult munca fizica. Alternanta dintre cele doua tipuri de activitati permite mentinerea unui tonus muscular optim si a unui tonus mental adecvat activitatilor desfasurate.

Satisfactia data de munca si celelalte activitati ce intra in categoria "odihnei active" dezvolta satisfactii personale cu impact pozitiv asupra psihicului uman. Managementul timpului liber garanteaza desfasurarea unor activitati placute si reconfortante la orice varsta.

Prin comparatie, persoanele care dupa serviciu prefera sa faca plimbari in aer liber, sa lucreze in spatiul verde de langa casa sau din jurul blocului, isi gasesc activitati creative (mici reparatii in gospodarie, dezlegarea de rebusuri, lectura unei carti, ansamblarea unor elemente pentru realizarea unor obiecte decorative, activitati sportive, etc) sunt mult mai castigati decat cei care pierd noptile prin baruri sau in diferite locuri publice in fum de tigara si zgomot asurzitor. Si asa viata este destul de complexa, iar solicitarile psihice sunt de foarte multe feluri; daca nu ne gasim o oaza de bucurie in activitati placute sau hobby-uri cu siguranta vom arata in curand mult mai batrani decat varsta inscrisa in buletin!

O alta metoda de mentinere a tineretii organismului o reprezinta timpul alocat odihnei. Un somn odihnitor va revigora intregul organism astfel incat a doua zi sa o poata lua de la capat, cu intreg potentialul fizic si mental de care dispune. Odihna potrivita pentru un adult se realizeaza perfect in cele 6-8 ore de somn intre orele 22 si 6 a.m.

Un program de odihna adecvat asigura gestionarea perfecta a potentialului fizic si psihic pentru un adult indiferent de activitatea pe care acesta o desfasoara la serviciu. Probabil ca unii se vor intreba pe buna dreptate: dar cei care nu au serviciu, fie ca sunt pensionari sau someri? Da, si aceste persoane desfasoara diferite activitati pentru care trebuie sa fie odihniti astfel incat in activitatile lor sa aiba un randament bun. Un somer cu siguranta desfasoara activitati pe langa casa; isi canalizeaza eforturile in vederea gasirii unui loc de munca, motiv pentru care trebuie sa fie odihnit si atent la provocarile vietii cotidiene.

Calirea organismului reprezinta o alta modalitate de mentinere a vigorii si tonusului adecvat cat mai mult posibil. Prin calirea organismului orice persoana devine mai rezistenta la schimbarile climaterice, are o mai mare imunitate la imbolnavirile din sezonul rece sau poate rezista mai mult in cazul unor activitati fizice sau intelectuale prelungite.

Prin calirea organismului putem intelege rezistenta la efort fizic, la efort intelectual, la schimbarile de temperatura si la activitatile care presupun activitati sau deplasari in aer liber indiferent de conditiile climatice. Un organism calit pentru astfel de conditii va fi mai rezistent, potentialul uman va raspunde prompt la solicitarile din mediul socio-economic si astfel individul va fi mai eficient in activitatea sa.

Unele persoane obisnuite cu mersul pe jos pe distante lungi, vor resimti cu siguranta lipsa acestei activitati in cazul in care sunt in concediu sau sunt imobilizati la pat datorita unei boli; o persoana obisnuita cu efortul intelectual sustinut la serviciu, fireste ca in concediu va simti nevoia sa citeasca o carte, sa se informeze asupra unor evenimente sau probleme de interes personal. Acestea au fost doar doua exemple, dar sunt si altele.

O metoda poate mai greu de pus in practica este o viata echilibrata si ordonata, fara excese de niciun fel. Se spune ca toate sunt bune, pe toate le putem face, dar cu limita! Pastrarea unui ritm de munca si odihna, de alimentatie si activitate fizica, consumul ponderat de alimente de toate tipurile, chiar si bautura fara excese reprezinta un stil de viata armonios si echilibrat. Aceasta este una dintre regulile longevitatii si pastrarii unui tonus optim al intregului organism.

O alta metoda este relationarea sociala. Omul este el insusi un animal social. El are nevoie de prieteni, de persoane cu care sa relationeze inafara de colegii de serviciu. Orice om trebuie sa aiba cui sa relateze o intamplare din viata sa, o bucurie sau o suparare. Orice om, fie ca vrea, fie ca nu, are si dusmani; persoane care il invidiaza pentru realizarile sale sau il barfesc pentru nerealizarile din viata. Toate acestea reprezinta un factor important in viata fiecarei persoane. Un om fara prieteni sau dusmani nu exista. Tot Voltaire spunea ca "nu esti bun de nimic daca nu esti bun decat pentru tine".

Observam ca sunt cateva metode, mai simple sau mai complicate, prin care ne putem mentine la standarde ridicate: corpul, sufletul si mintea. Nu are importanta cum aratam fizic, este mai important sa ne cunoastem si sa ne acceptam asa cum suntem, sa actionam in conformitate cu cerintele societatii si sa ne utilizam potentialul personal la adevarata valoare.

Articol scris in colaborare cu echipa nichiduta.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#metode mentinere tonus, #tonus muscular, #relationare, #calire organism, #odihna organism , #sanatate