Metode neconventionale de a invinge depresia si anxietatea

Luni, 28 Iulie 2008, ora 15:16
25314 citiri
Metode neconventionale de a invinge depresia si anxietatea

Vrei sa te simti mai fericit? Atunci zambeste mult, chiar daca ...nu prea simti nevoia, mananca peste si fructe de mare, alege o coafura noua, da cateva telefoane sau trimite cateva emailuri, mergi sa dansezi, cheltuie mai putin - si nu mai recurge la medicamente!

O spun doi dintre cei mai reputati specialisti britanici in sanatate mentala, consultati de jurnalistii de la "The Guardian", care au descoperit o statistica ingrijoratoare: 4 milioane de britanici sufera de depresie, stres si anxietate.

Intr-o noua lucrare, extrem de controversata, profesorul Jane Plant, consultant guvernamental pe probleme de sanatate, propune o serie de metode apreciate ca neortodoxe, pentru cei care recurg adesea la suport medicamentos pentru problemele lor.

In locul "pastilelor de fericire", de tipul Prozac, pentru tratarea depresiilor, Plant si coautoarea Janet Stephenson, ii sfatuiesc pe cei care sufera de depresie sau anxietate sa vorbeasca la telefon, sa recurga la mesaje text pe telefonul mobil, sa manance budinca noaptea, daca simt nevoia, si sa joace carti.

Cele doua autoare sustin ca toate trucurile se bazeaza pe dovezi stiintifice, adunate din toata lumea.

"Zambetul este un mod de a pacali creierul ca totul este OK, chiar daca nu este", declara Plant pentru The Guardian. "Oamenii care se simt putin deprimati, ar trebui sa arate lumii o fata zambitoare. Asta va imbunatati reactia celorlalti in ce ii priveste, si le va ridica moralul".

In "Invinge stressul, anxietatea si depresia", Plant si Stephenson cer o reanalizare a modului in care sistemul national britanic de sanatate trateaza numarul tot mai mare de oameni cu tulburari de dispozitie.

Cele doua autoare ii sfatuiesc pe cei care sufera de aceste probleme sa renunte la tratamentul chimic, in favoarea unei diete pe baza de acizi grasi omega-3, sa fie mai putin materialisti, si sa incurajeze succesul pe baza relatiilor personale, care garanteaza satisfactia si fericirea.

Autoarele au un background impresionant. Plant este profesor la Imperial College din Londra, consilier guvernamental pe problema chimicalelor toxice si membru al Fundatiei Printului Charles pentru Medicina Integrata, in vreme ce Stephenson este psiholog.

"Nu suntem de acord cu sfatul clasic : continua sa iei medicamentele si poate ca va fi bine, pentru ca medicul stie cel mai bine", declara cele doua experte.

Plant si Stephenson recomanda celor care au o incredere scazuta in ei, sa ignore cultul celebritatii, pe cat posibil, pentru ca se vor simti si mai rau comparandu-se cu starurile pop sau prezentatorii TV.

Un alt truc ar fi imbunatatirea aspectului exterior. O coafura noua, sau machiajul pot sa imbunatateasca impresia despre propria persoana. Iar oamenii ar trebui, in mod clar, sa zambeasca, chiar daca se simt prabusiti.

Unul din sase oameni trece printr-o perioada de depresie de scurta durata, de-a lungul vietii sale. In plus, circa 2,4 milioane sunt afectati de anxietate. Un studiu pe scara larga sugereaza ca Prozacul si alte medicamente similare, ajuta foarte putin.

Institutele de Cercetare in domeniul sanatatii mentale din Marea Britanie au ajuns la concluzia ca o sedinta de terapie de grup poate fi mult mai benefica decat un tratament cu medicamente.

Numai antidepresivele costa in fiecare an sistemul medical britanic 300 de milioane de lire sterline, iar medicii de familie admit ca au ajuns deja sa prescrie prea multe.

Plant si Stephenson argumenteaza ca de mare ajutor este contactul uman, fata in fata sau telefonic, si punerea in valoare a abilitatilor oamenilor de asculta si de a vorbi.

Comunicarea prin email sau mesaje text pe telefonul mobil sunt doar procese izolate, la care oamenii cu tulburari de dispozitie ar trebui sa recurga ceva mai rar.

Volumul celor doua autoare a fost bine primit de neurologi, care sunt de parere ca orice persoana suferinda trebuie sa primeasca un tratament individualizat, corespunzator personalitatii sale, in locul traditionalelor antidepresive.

Neurologii spun ca exista insa destul de putine dovezi ca o dieta anume poate ajuta la ameliorarea afectiunilor psihice.

De regula, afectiunile sunt determinate de lipsa locului de munca pe termen lung, lipsa unei locuinte, contactele sociale limitate, si nu par a fi influentate de o anume dieta.

Cum sa invingi depresia

- Zambeste mai mult, fii mai putin materialist

- Manaca peste, fructe de mare, sushi

- Consuma ciocolata cu 70% cacao

- Bea apa plata sau filtrata

- Pentru femei: recurge la o noua coafura, machiaza-te si mergi sa dansezi

- Joaca darts, carti sau domino

Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Atacantul echipei Tottenham şi internaţionalul brazilian Richarlison a vorbit la ESPN despre depresia profundă prin care a trecut în 2023. Colegul lui Radu Drăgușin le-a recomandat tuturor...
Declarație halucinantă a candidatului AUR la Primăria Constanța: ”Dacă ești depresiv, n-ai luat destulă bătaie când erai mic” VIDEO
Declarație halucinantă a candidatului AUR la Primăria Constanța: ”Dacă ești depresiv, n-ai luat destulă bătaie când erai mic” VIDEO
Ovidiu Cupșa, candidatul partidului extremist AUR la Primăria Constanța, consideră că o persoană care suferă de depresie ”nu a luat destulă bătaie când era mic”. El a minimizat,...
#depresie, #anxietate, #stres, #metode neconventionale, #noua lucrare, #Marea Brixperti , #sanatate