Ziare.com

Mii de femei operate inutil, din cauza diagnosticului gresit

de Alexandru Barbulescu
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 12:57

   

Mii de femei operate inutil, din cauza diagnosticului gresit
Mii de femei sunt supuse unor interventii chirurgicale inutile, din cauza rezultatelor gresite ale analizelor pentru cancer la san.

Pentru fiecare femeie salvata, datorita acestor operatii, alte zece paciente sunt tratate gresit, conform unui studiu britanic, informeaza Daily Mail.

In foarte multe cazuri, pacientele diagnosticate gresit sunt supuse la chimioterpaie, radioterapie sau la interventii chirurgicale, desi nu au nevoie de un astfel de tratament. Expertii considera ca sistemul de sanatate trebuie sa lanseze o campanie, care sa informeze pacientele despre acest fapt.

Totusi, organizatiile care lupta impotriva cancerului considera ca acest studiu ar putea sa reduca numarul de paciente supuse unui control medical regulat. Toate femeile, cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani, sunt chemate la control odata la trei ani, pentru a evita riscul aparitiei unei tumori.

In Marea Britanie, 45.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer la san, iar 12.300 dintre acestea mor din cauza acestei afectiuni. "Sunt multe afectiuni asociate cu cancerul de san, in urma controalelor de verificare. S-a descoperit ca mai mult de jumatate din afectiunile detectate de radiografii nu produc nici un rau pacientelor.

In acest mod, pacientele pot fi diagnosticate gresit si expuse unor interventii chirurgicale, riscante, fara ca acestea sa fie necesare. Pacientele trebuie informate exact despre aceste afectiuni, pentru a lua decizia potrivita, in urma analizelor", au afirmat cercetatorii britanici.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2653 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor