Milioane de persoane pot surzi din cauza castilor

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 15:48
4459 citiri
Milioane de persoane pot surzi din cauza castilor

Intre 2,5 si 10 milioane de persoane risca sa isi piarda auzul in cinci ani pentru ca asculta mai mult de o ora pe zi muzica la casti, la volum ridicat, cei mai expusi la risc fiind tinerii si copiii.

Aceasta este concluzia prezentata intr-un raport privind raspandirea playerelor personale printre tineri, publicat, luni, de Comisia Europeana (CE).

Cercetarile arata ca 5-10% dintre utilizatorii de playere isi pierd ireversibil auzul din cauza folosirii frecvente a acestor aparate la volum ridicat, informeaza Newsin.

Totodata, potrivit raportului CE, utilizatorii de playere asculta saptamanal peste cinci ore de muzica la volum ridicat, mai mare de 89 de decibeli, adica mult mai mult decat nivelul de zgomot permis la locul de munca.

In Romania, din ce in ce mai multe persoane se prezinta la medic cu traume sonore acute, din cauza faptului ca asculta muzica la casti cu nivelul sonor dat la maximum, sustin specialistii in ORL. "In ultima perioada, ne-am confruntat destul de des cu astfel de traume sonore, cauzate nu doar de ascultatul muzicii la casti, ci si de boxele cu un nivel sonor foarte mare din discoteci", sustine medicul primar ORL Codrut Sarafoleanu.

CE intentioneaza sa ia masuri pentru prevenirea acestei situatii, urmand ca, la inceputul anului 2009, sa organizeze seminarii cu reprezentantii industriei de profil, medicii si consumatorii.

In ultimii ani, vanzarile de playere audio personale au crescut spectaculos, mai ales vanzarile de playere MP3. In general, in UE se estimeaza ca aproximativ 50 pana la 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la playere portabile.

In ultimii patru ani, au fost estimate vanzari de 184-246 milioane de dispozitivele audio portabile si 124-165 milioane de playerele MP3.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#pierderea auzului, #casti, #volum, #muzica, #maximum , #sanatate