Mituri despre cancerul la san

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 10:39
7176 citiri
Mituri despre cancerul la san

Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, iar singura modalitate de a salva pacienta este depistarea timpurie a bolii si tratarea prin chimioterapie. Despre cacnerul la san si cauzele sale nu se cunosc foarte multe, de aceea circula tot felul de mituri.

Trebuie stiut ca exista modalitati de a depista persoanele care au risc crescut de a face cancer la san si de a-l preveni. Un factor care joaca un rol important este fondul genetic: BRCRA1, gena care indica daca o persoana are risc crescut de a face cancer la san este usor de identificat, si apare foarte rar la o persoana care nu a avut cazuri de boala in familie. E posibil insa ca boala sa fie cauzata si de o anumita combinatie de gene, motiv pentru care orice femeie trecuta de 50 de ani este obligata sa faca o mamografie.

Odata ce este identificata o persoana cu risc crescut de a face cancer la san, se poate trata preventiv cu medicamente si prin schimbari in modul de viata. Avand in vedere ca este o boala inflamatorie, se pot lua preventiv substante antiinflamatorii. Aceast tratament este des intalnit in SUA.

Unul din miturile despre cancerul de san este ca este cauzat de nasterea la varste inaintate. Nu exista insa nicio legatura intre nasterea la varste inaintate si cancerul de san,>. Exista insa o legatura intre aceasta boala si alaptare. Daca femeile isi alapteaza copiii intre 20 si 30 de ani, acest lucru le poate feri de aparitia cancerului la 50-60 de ani.

Specialistii spun ca daca toate femeile si-ar alapta copiii, numarul de femei diagnosticate cu cancer la san ar scadea cu 5%, informeaza The Independent.

Nu exista o dieta care te poate feri de cancer la san. Chiar daca se vehiculeaza tot felul de regimuri "magice" si se lauda proprietatile unor alimente, ele nu pot preveni cancerul la san.

Adevarul este ca exista o legatura intre obezitate si cancer la san, deci masa trebuie sa fie echilibrata, si trebuie mentinuta o greutate normala pentru a scade riscul de imbolnavire.

Nu exista nicio dovada ca deodorantul provoaca cancer la san, chiar daca mult timp s-a vorbit despre efectul sau nociv. Si pesticidele folosite in agricultura sunt considerate a fi cancerigene, insa avand in vedere expunerea destul de mica a femeilor la acestea, din nou dovezile sunt greu de obtinut.

Nu s-a dovedit nici legatura dintre alcool si cancer la san. Alcool actioneaza, intr-adevar, asupra hormonilor, afectand echilibrul hormonal al unei femei, insa consumul de alcool nu poate fi considerat un factor direct.

Se pare insa ca exista o legatura intre stres si dezvoltarea celulelor canceroase. Persoanele care au trecut printr-o experienta neplacuta in ultimul an au de cele mai multe ori risc crescut de a face cancer la san. Cu toate acestea, nu se cunoaste exact cat de eficiente sunt terapiile de relaxare in tratarea bolii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
#mituri, #cancer, #san , #sanatate