O doza de Coca-Cola? Iata cum o intampina organismul nostru

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 10:14
27699 citiri
O doza de Coca-Cola? Iata cum o intampina organismul nostru

Faimoasa bautura Coca-Cola este asociata cu un plus de energie. Fie vara, fie iarna, pare a fi binevenita: ne potoleste setea, ne rasfata papilele gustative, ne da senzatia de reconfortare. Insa ce se intampla cu adevarat in organismul nostru cand consumam aceasta racoritoare?

Pentru inceput, este bine de stiut ca o doza de Coca-Cola (330 ml) contine echivalentul a sapte lingurite de zahar (35g). Cum de nu ne vine imediat greata dupa atata dulce? Acidul fosforic continut de bautura carbogazoasa mascheaza zaharul printr-un gust acidulat, potrivit SanteNature.

Dupa aproximativ douazeci de minute de la consumul acestei racoritoare, nivelul de zahar din sange creste brusc, fortand pancreasul sa secrete masiv insulina pentru a curata sangele de glucoza (spre deosebire de grasimi, pe care organismul le poate stoca sub forma de depozite inestetice, glucoza in exces este o otrava pentru organism).

Sub actiunea insulinei secretate, o parte a glucozei din sange este stocata in ficat, sub forma de glicogen. Cum insa capacitatea de depozitare a ficatului este limitata, cea mai mare parte a excesului de zahar este transformata in grasimi.

Dupa patruzeci de minute cantitatea mare de cafeina prezenta in bautura consumata este absorbita in intregime de corp, determinand o crestere a tensiunii arteriale si inlaturarea somnolentei (actioneaza ca tonic asupra sistemului nervos central). In acest timp, cum ficatul a ajuns la saturatie in ceea ce priveste stocarea glucozei, este fortat sa elibereze zahar in sange.

Dupa patruzeci si cinci de minute se accelereaza productia de dopamina, un neurotransmitator care la nivel ridicat determina senzatia de euforie. Zaharul si cafeina din Coca - Cola determina cresterea dopaminei pana la un asemenea nivel incat se stimuleaza centrii placerii din creier, determinand dependenta. Aceeasi reactie este intalnita si in cazul consumului de droguri.

Dupa o ora, nivelul de zahar din sange scade, starea fizica si psihica se prabuseste. Urmeaza dorinta febrila de a consuma din nou Coca-Cola. Daca cedam tentatiei, organismul va trebui sa suporte aceleasi reactii in lant, "imbogatindu-se" din plin cu substantele continute in bauturile carbogazoase.

Ce parere au specialistii despre aceste ingrediente? Iata ce arata studiile:

- Acidul fosforic interfereaza cu metabolismul calciului, ducand la fragilitatea oaselor si dintilor.

- Zaharul in exces este incriminat in aparitia unor afectiuni cum ar fi: inflamatie cronica, diabet, probleme cardiovasculare, artroza, cancer, obezitate.

- Cafeina nu este inofensiva, putand provoca hipertensiune, dureri de cap, demineralizare, pierdere de vitamine.

- In ceea ce priveste aspartamul (folosit in bauturile dietetice), exista nu mai putin de 92 de efecte posibile ale consumului frecvent al acestuia, printre care diabet, instabilitate emotionala, tumori cerebrale, epilepsie.

O doza de Coca-Cola? Alegerea ne apartine.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#efecte Coca Cola organism, #Coca Cola reactii corp, #efecte consum sucuri, #efecte consum bauturi carbogazoase , #sanatate