Ochelarii tai de soare protejeaza sau este timpul sa-i inlocuiesti? Vezi daca trec testul oftalmologului

Sambata, 26 August 2017, ora 10:42
10106 citiri
Ochelarii tai de soare protejeaza sau este timpul sa-i inlocuiesti? Vezi daca trec testul oftalmologului
Foto: Videt

Radiatiile ultraviolete au crescut la un indice foarte periculos in Romania, ajungand la nivelul 6-7 in luna august. Pe langa Romania, tarile preferate de romani pentru destinatii de vacanta continua sa aiba si ele un index foarte ridicat, mai ales in Italia si Spania.

Astfel, ochii nostri sunt mult mai expusi si se afla sub riscul unor afectiuni grave cum ar fi cataracta, pterigionul sau degenerescenta maculara.

Pentru a evita deteriorarea ochilor, trebuie sa fim precauti nu doar vara, ci pe tot parcursul anului si sa invatam sa ne protejam ochii de radiatiile UV. Iar ochelarii de soare sunt cei mai eficienti in preventie.

Daca intr-un material precedent am discutat cum trebuie sa alegem ochelarii de soare potriviti, astazi vom discuta despre care sunt cele mai bune lentile si ce factor de protectie UV trebuie sa atinga. La aceste intrebari, a raspuns pentru Ziare.com dr. Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog.

Care sunt cele mai bune lentile pentru ochelarii de soare?

Alege doar ochelari cu protectie 400nm sau 100% UV.

Pentru a asigura o protectie maxima ochilor, cauta ochelari care sa blocheze toate tipurile de raze ultraviolete in proportie de 99-100%.

"Cand iti achizitionezi ochelarii de soare, asigura-te ca au o eticheta care sa ateste protectie UV de 99% sau 100%. Unele etichete pot avea inscris 400nm, care inseamna aceeasi protectie de 100% impotriva razelor UV", explica dr. Beatrice Voiculescu.

Ochelarii de soare polarizati sunt mai buni decat cei normali sau cei nepolarizati?

Ochelarii polarizati sunt mult mai buni decat cei normali, pentru ca ne ofera un factor de protectie mai ridicat, chiar daca nu ne feresc direct de razele UV.

"Ochelarii de soare nepolarizati au o lentila care nu permite absorbtia corespunzatoare a luminii si lasa o mare parte din ea sa ajunga la ochi. In schimb, lentilele polarizate au rolul de a opri razele de lumina periculoase care se reflecta asupra ochiului de pe asfaltul incins, masini, apa sau nisip, asigurand astfel protectie sporita. Deseori, lentilele polarizate sunt combinate cu substante care absorb razele ultraviolete", spune oftalmologul.

Ce lentile de ochelari de soare sunt mai durabile?

Nicio lentila nu are factor de rezistenta 100%, dar e bine de stiut ca cele din plastic, mai ales lentilele din policarbonat, se sparg mai greu decat cele din sticla. Acest tip de lentile este folosit pentru protectia in diferite locuri de munca, in lumea sportului, dar si pentru copii.

Din fericire, majoritatea ochelarilor de soare au lentile din plastic. Chiar daca policarbonatul este un material foarte rezistent la socuri, se zgarie destul de usor, asa ca alege-ti o pereche care asigura rezistenta la zgarieturi.

Cat timp te protejeaza ochelarii de soare de razele UV?

Tehnologia de protectie UV s-a imbunatatit in ultimii ani, iar majoritatea ochelarilor nu mai au acum doar un strat aditional protector UV, ci aceasta protectie a fost integrata in lentile. Totusi, trebuie sa fim atenti pentru ca factorul de protectie UV poate scadea in timp si e bine sa stim cand avem nevoie de o noua pereche de ochelari.

"Trebuie sa avem grija cu ochelarii de soare mai vechi. S-ar putea sa nu mai aiba factorul de protectie UV la fel de ridicat ca atunci cand i-am cumparat. Asta pentru ca nivelul de protectie UV poate sa-si reduca eficienta de-a lungul timpului, iar tu risti ca razele ultraviolete sa-ti afecteze ochiul. Mergi la un optician, care te va ajuta cu masurarea nivelului de protectie UV al ochelarilor tai", mentioneaza Beatrice Voiculescu.

Cand este recomandat sa schimbam ochelarii de soare?

Un studiu realizat de oftalmologi din Brazilia, publicat in Biomedical Engineering OnLine arata ca desi este greu de explicat cu precizie cand o pereche de ochelari de soare isi pierde din capacitatile de protectie UV, se recomanda sa schimbam preventiv ochelarii de soare o data la doi ani, mai ales daca ii purtam zilnic, timp de cel putin doua ore.

Motivul este ca soarele degradeaza lentila in timp si avand in vedere nivelul de radiatii UV in crestere nu doar in zone tropicale, ci si in Romania, ochelarii de soare sunt mai predispusi la o valabilitate si o durata de viata mai scurta. Din aceasta cauza se recomanda sa nu cumparati ochelari de soare din locuri expuse in soare, cum sunt pietele sau de la tarabe stradale sau aflate aproape de plaja.

Desi nu exista un raspuns stiintific definitiv pentru cand "expira" o pereche de ochelari de soare, daca ochelarii tai sunt cumparati cu multi ani in urma, este posibil ca ei sa nu beneficieze de ultimele tehnologii de protectie UV.

Ce stiluri de ochelari sunt cele mai eficiente

Cele mai potrivite lentile pentru ochelarii de soare nu sunt suficiente pentru protectia totala a ochilor. Trebuie sa acordam atentie si asupra tipului ramei ochelarilor.

In acest caz, ochelarii supradimensionati si cei "wrap around" sunt castigatori.

"Ceea ce face diferenta intre ochelarii supradimensionati si cei "wrap around" si ochelarii obisnuiti este rama acestora. Primele doua modele au o rama semi-circulara, care se curbeaza pe forma fetei si confera astfel mai multa protectie UV, deoarece nu permite razelor ultraviolete sa ajunga la ochi din niciun unghi. Folositi de regula de sportivi, acesti ochelari ar trebui sa inlocuiasca ochelarii normali ai oricui pentru a preveni cat mai mult ca radiatiile periculoase sa afecteze ochiul", subliniaza dr. Beatrice Voiculescu.

Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog

Optica Medicala Videt

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#cum alegi ochelarii de soare, #criterii alegere ochelari de soare , #sanatate