Operatii cosmetice pentru migrene?

Luni, 17 August 2009, ora 23:30
2153 citiri
Operatii cosmetice pentru migrene?

Migrenele par sa fie boala acestui secol. 28 de milioane de americani sufera de migrene, iar numarul europenilor care se plang de dureri insuportabile de cap este si el in crestere.

Pentru ca nu in toate cazurile remediile naturale au urmari benefice, reusind sa potoleasca durerea, oamenii de stiinta au demarat testele pentru o metoda revolutionara de a le trata: interventia chirurgicala.

In ultimii 10 ani, oamenii de stiinta au cercetat nervii localizati la nivelul fruntii si potentiala legatura dintre acestia si migrene.

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca exista o legatura intre acestia si durerile de cap. Asa s-a ajuns la o operatie experimentala, asemanatoare unei operatii cosmetice, care consta in "ridicarea" fruntii.

In cadrul testelor realizate in SUA pe doua grupuri de pacienti care se plangeau de migrene - subiectii dintr-un grup suferind operatia, iar cei din celalalt grup una placebo, fara insa ca vreunul sa stie din ce grup face parte - s-a observat ca cei care fusesera operati "pe bune" au scapat de dureri de cap in proportie de cel putin 50%, in cazul a 83% dintre pacienti, conform upi.com.

O parte dintre subiecti, 57%, au raportat chiar lipsa totala a durerilor de cap in urma operatiei.

Potrivit coordonatorului studiului, Dr. Bahman Guyuron, absolvent al Scolii Medicale Universitare din capitala iraniana, Teheran, in prezent unul dintre cei mai renumiti medici din SUA, "tratamentul chirurgical al migrenelor este sigur, eficient, iar aceasta operatie relativ scurta ca si durata are un impact colosal asupra calitatii vietii pacientilor".

In plus, potrivit omului de stiinta, sunt eliminate astfel si cateva dintre semnele imbatranirii, liftingul fruntii dand un aer tineresc pacientilor.

La un an dupa interventie, pacientii care beneficiasera de aceasta operatie inca aveau cu 57% mai putine dureri de cap decat inainte de procedura chirurgicala. In cadrul studiului publicat de jurnalul medical Plastic and Reconstructive Surgery, au fost luati in vizor 75 de pacienti, din care 49 au beneficiat de operatia revolutionara.

Cauze comune ale durerilor de cap

In SUA, cei aflati in campul muncii lipsesc, in medie, cinci zile pe an de la munca din cauza durerilor de cap, arata statisticile citate de msn.com.

Cele mai comune cauze ale migrenelor sunt lumina prea puternica, razele solare reflectate, caldura extrema, prea mult sau prea putin somn, saritul peste mese, schimbarile de temperatura sau de presiune atmosferica, vinul rosu si chiar ciocolata.

Trepanatia, procedura aflata la extrem

Chiar daca pare un gest exagerat, o procedura aflata la extrem, trepanatia, despre care se spune ca alunga, printre altele, durerile de cap, este practicata inca din anul 7.000 i.Hr., conform ehow.com.

In acele vremuri, insa, doar jumatate dintre pacienti scapau cu viata. Chiar si asa, riscul de infectie sau de distrugere a creierului era foarte mare.

Totusi, in perioada care a reprezentat apogeul perfectionarii tehnicilor de trepanatie, cel putin in cazul incasilor, rata de supravietuire ajunsese la 80%!

Dovezi ale acestei proceduri s-au gasit peste tot in lume. Numai in America de Sud, locul de bastina al incasilor, au fost identificate aproximativ 1.000 de cranii care suportasera aceasta procedura.

Nu s-au gasit insa instrumentele cu care erau efectuate aceste operatii, in afara de cateva descoperite pe teritoriul Greciei antice.

Oricat ar parea de ciudat, chiar si in zilele noastre, aceasta practica mai are loc in cazul migrenelor extrem de severe. Deosebirea este insa ca procedura are loc in spital, iar preotii nu mai au de-a face cu aceasta operatie, cum se intampla acum cateva mii de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#migrene operatie, #dureri cap interventie chirurgicala, #migrene trepanatie , #sanatate