Pericolul zilnic din bucataria ta: Din ce cauza te poti imbolnavi

Sambata, 04 Mai 2013, ora 16:43
3639 citiri
Pericolul zilnic din bucataria ta: Din ce cauza te poti imbolnavi
Foto: earthtimes.org

Bucataria ta nu este un loc chiar atat de curat si inofensiv pe cat crezi. Chiar daca este curata, ea poate gazdui numeroase tipuri de germeni care iti ameninta sanatatea. Cateva locuri din bucatarie gazduiesc cu predilectie asemenea microorganisme.

Printre obiectele cele mai periculoase din acest punct de vedere se gaseste blenderul, insa nu sunt de neglijat nici obiectele de cauciuc care ne ajuta sa curatam bucataria sau deschizatorul de conserve, scrie MSNBC. Acestea sun pline de bacterii precum E.coli, listeria si salmonella.

Cele mai periculoase locuri din bucatarie

Cercetatorii americani au facut un studiu in aceasta privinta si au descoperit germeni periculosi si in cele mai neasteptate locuri din bucatrie. De exemplu, ei au gasit asemenea bacterii chiar si in sertarele pentru legume ale congelatorului. In privinta blenderului, trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa il speli bine, ci trebuie demontate toate piesele lui din otel. Multi nu demonteaza cutitele pentru ca acestea sunt greu de desurubat.

Cei care au un frigider care le ofera inclusiv gheata pentru bauturi trebuie sa stie ca acest compartiment este plin de bacterii. El este rareori curatat deoarece multi banuiesc ca acea zona a frigiderului este atinsa doar de un pahar curat. Totusi, compartimentul pentru gheata este atins si cu mana. Bacteria salmonella, care provoaca diaree si febra, a fost gasita in cele mai neasteptate locuri din bucatarie, in special in rafturile pentru mancare care au si o margine de cauciuc.

Cat traiesc bacteriile in bucatarie

Unele dintre aceste bacterii nu pot face rau oamenilor sanatosi, insa alte tulpini pot provoca boli grave copiilor si adultilor, afirma Allison Aiello, profesor de epidemiologie la o facultate din Michigan, SUA.

In putine cazuri, bacteriile precum listeria pot fi chiar fatale copiilor si batranilor, categorii de oameni cu un sistem imunitar slabit. Durata de viata a bacteriilor variaza in functie de suprafata pe care se fixeaza. In frigider, tulpina de E.coli 0157 poate trai 28 de zile, inclusiv la temperatura camerei, pe otel inoxidabil. Pe o suprafata de cupru, aceeasi bacterie moare dupa 90-270 de minute.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#bacterii bucatarie e coli listeria, #salmonella mancare hrana frigider , #sanatate