Peste 40 la suta dintre angajatii romani se plang de dureri de spate

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:02
3436 citiri
Peste 40 la suta dintre angajatii romani se plang de dureri de spate
Foto: Arhiva

Peste 40% dintre angajatii din Romania raporteaza, in fiecare an, dureri de spate cauzate de locul de munca, in timp ce aproximativ 30% dintre lucratori acuza dureri musculare la nivelul gatului, umerilor si al membrelor superioare, potrivit unui raport al Organizatiei Work Foundation.

Raportul arata ca afectiunile musculo-scheletice (AMS) precum artrita reumatoida si afectiunile lombare, ingradesc din ce in ce mai mult accesul angajatilor la piata muncii din Romania.

Aceste afectiuni reprezinta cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenta inregistrate pe piata muncii, devenind o problema majora a starii de sanatate a fortei de munca din Romania. Astfel, conform studiului, aproximativ 143.000 de romani sufera de artrita reumatoida.

"Afectiunile musculo-scheletice reprezinta una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de munca in Romania. Desi persoanele care sufera de aceste afectiuni sunt in continuare capabile sa fie foarte productive la locul de munca, prea multe dintre ele parasesc prematur piata muncii din cauza problemelor de sanatate, ceea ce ii costa pe angajatori si pe Guvernul roman sume considerabilde de bani, ca urmare a productivitatii pierdute", a declarat presedintele Ligii Romane contra Reumatismului, dr. Catalin Codreanu.

Peste 200 de afectiuni

Afectiunile musculo-scheletice reprezinta un termen generic care acopera peste 200 de afectiuni care ataca muschii, articulatiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici si vasele de sange secundare, provocand durere si disfunctii functionale persoanelor afectate.

"Problematica reintegrarii cat mai rapide a persoanelor afectate de boli musculo-scheltice in campul muncii presupune o abordare ce implica pacientii, doctorii si factorii de decizie politica, astfel incat cei care pot si doresc sa se reintoarca la locul de munca sa o faca fara grija discriminarii.

In termeni practici, aceasta inseamna atat un diagnostic rapid si accesul la tratamente eficiente precum si crearea si implementarea unui set de reguli care sa incurajeze angajatorul sa accepte persoane afectate de acest tip de afectiuni", a declarat reprezentantul pacientilor afectati de bolile musculo-scheletice, Ovidiu Constantinescu.

Anual, costurile totale implicate de impactul afectiunilor musculo-scheletice asupra pietei muncii si suportate de statele europene se ridica la 240 miliarde euro.

La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afectiuni musculo-scheletice, realizat in noua tari-membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucratorii care sufera de AMS raporteaza ca se duc la munca in ciuda faptului ca sunt bolnavi, temandu-se sa nu isi piarda locul de munca. Studiul a aratat si faptul ca 75% din cei care nu lucreaza au fost impiedicati sa isi pastreze locul de munca sau sa se intoarca pe piata muncii din cauza afectiunilor de care sufera.

Conform aceluiasi studiu, pana la 80% din populatia adulta va fi afectata de o boala musculo-scheletica in timpul vietii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studiu dureri spate munca, #dureri spate birou, #studiu romani dureri spate , #sanatate