Putem scapa de migrene?

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 11:45
8150 citiri
Putem scapa de migrene?

Chinuitoarele migrene, insotite deseori de tulburari de vedere, de echilibru si de stari de greata, fac parte de obicei din mostenirea noastra genetica iar primele semne apar la pubertate.

Migrenele se manifesta prin dureri pe jumatatea capului, de regula pe cea stanga, in ritmul pulsului arterial, scrie Evenimentul Zilei.

Medicii va sfatuiesc sa nu va tratati singuri, deoarece migrenele pot fi confundate cu alte afectiuni mai grave, precum tumorile.

In timpul unei crize migrenoase, fluxul sanguin cerebral scade cu pana la 25-30%, iar creierul duce lipsa de oxigen. Cele mai afectate de aceasta afectiune sunt femeile, din cauza hormonilor sexuali, iar manifestarile variaza destul de mult. Astfel, dintr-un grup de 100 de femei in plin episod de migrena, 87 au declarat ca au greata, 56 au varsaturi, 82 fotofobie, 36 sufera de tulburari de vedere, 72 au ameteli, iar zece pot chiar lesina.

Migrenele pot fi cauzate si de anumite alimente precum branzeturile fermentate sau de unele fructe, cum sunt bananele, dar si de mese neregulate si schimbarea orarului de somn.

Alte cauze care nu trebuie neglijate sunt emotiile putenice, pozitive sau negative, sau temperaturile ridicate sau umezeala. "Migrenele nu trebuie confundate cu sindromul migrenos. Acesta se manifesta la fel ca migrenele, dar are alte cauze, precum tumori sau leziuni dentare. Migrenele se trateaza cu propanolol, antialgice sau calmante, dar numai la recomandarea medicului", afirma Constantin Popa, directorul Institutului National de Boli Cerebrovasculare din Bucuresti.

Examenul clinic este cel mai important in diagnosticarea migrenei. "Pacientul ii spune medicului istoricul bolii, iar pe urma completeaza un chestionar despre caracteristicile bolii: daca durerea este pulsatila, ce factori o amelioreaza sau o intensifica, unde este localizata, daca se asociaza cu zgomotele sau lumina.

Multi pacienti nu au incredere in acest examen clinic si merg la alt medic care le recomanda foarte usor sa faca rezonanta magnetica, desi nu intotdeauna este nevoie de astfel de analize", explica Ioana Mandruta, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti.

Rezonanta magnetica sau tomografia se fac daca in urma examenului clinic medicul observa ca durerile descrise de pacient nu sunt specifice migrenei. Astfel de teste se recomanda daca durerile sunt bruste, nu au caracter pulsatil sau daca nu sunt insotite de greturi ori varsaturi.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#migrene, #ereditar, #tumori, #tomografie , #sanatate