Reguli de sanatate pe care mama ta a omis sa ti le spuna

Marti, 23 Februarie 2010, ora 18:05
5107 citiri
Reguli de sanatate pe care mama ta a omis sa ti le spuna

Esti tentat poate sa crezi, inainte de a te infinge in platoul cu prajituri sau imediat dupa ce ai decis ca azi nu mergi la sala, ca ce spunea mama ta e adevarat si ca ce ti-e scris in frunte ti-e pus. Cu alte cuvinte ca genele au hotarat deja cati ani vei trai.

Chiar si asa, mama ta ti-a dat la vremea potrivita niste sfaturi de bine. Din pacate, multe dintre ele nu se mai potrivesc in ziua de azi, asa ca updateaza-te, te indeamna Prevention.

O inima sanatoasa

Este motorul care te pune in functiune si care te poate ajuta sa ai o viata activa, esentiala pentru a-ti mentine muschii si oasele sanatoase, dar si o minte ascutita.

Mama ta spunea: Totul tine de colesterol. Daca e normal, totul e ok. Daca e prea mare, o dieta saraca in grasimi este rezolvarea.

Sfat updatat: Fa-ti toate analizele pentru inima dupa menopauza. Chiar si femeile cu un colesterol normal pot avea boli de inima. Acumularile de calciu in artere pot anunta riscul de atac de cord.

Cea mai nimerita dieta este cea mediteraneana. Grasimile mononesaturate din uleiul de masline, de rapita, nuci si peste, laolalta cu fructele si legumele din abundenta, reduc riscul bolilor de inima cu 50 pana la 70%.

Vedere buna

O treime dintre oameni ajung sa sufere de degenerare maculara, o afectiune a retinei care pune vederea in pericol.

Mama ta spunea: Ce va fi, va fi. Atat ea, cat si medicii contemporani cu ea credeau ca degenerarea maculara nu poate fi prevenita.

Sfat updatat: Poti sa-ti imbunatatesti vederea si sa previi eventualele probleme cu suplimente de Vitamina C si E, betacaroten si zinc, care incetinesc degradarea vederii cu 25% in cazul persoanelor care prezinta deja semne de degenerare maculara.

Un ras bun

O repriza buna de ras este cea mai simpla cale de a alunga stresul, un inamic deloc de neglijat pentru sanatate.

Mama ta spunea: Razi ori de cate ori ceva ti se pare amuzant, dar fara sa jignesti. Expertii credeau, pe atunci, ca umorul este determinat doar de gene: ai sau nu predispozitia de a rade.

Sfat updatat: Pe langa rasul care vine instantaneu, poti apela la sedinte de

"ras fortat". Un studiu al Universitatii Loma Linda a aratat ca si anticiparea momentului in care vei rade - cum s-a intamplat in cazul voluntarilor pusi sa se uite la comedii - stimuleaza productia de hormoni care sa ajute la intarirea sistemului imunitar.

Astfel de sedinte regulate fac ca nivelul colesterolului bun sa creasca, in decursul unui an, cu 26%, iar riscul de inflamatii, aflate in stransa legatura cu riscul de boli de inima si diabet, sa scada cu 66%. Practic, rasul este la fel de bun, indiferent cum apare, ca si exercitiul fizic, spun specialistii.

Un nivel stabil al zaharului din sange

In majoritatea cazurilor, diabetul de tip II poate fi prevenit, ceea ce inseamna ca si riscul de atac de cord, probleme cardiovasculare si dementa, pot fi, de asemenea, preintampinate.

Mama ta spunea: Mananca complex, variat - cereale integrale, nuci si legume, despre care studiile au aratat ca ajuta.

Sfat updatat: Concentreaza-te mai ales asupra cumulului de calorii. A pierde in greutate, daca esti supraponderal, este cel mai important lucru pe care il poti face, explica William C. Knowler, cercetator la National Institutes of Health, in SUA.

Mai exact, persoanele supraponderale ar trebui sa dea jos 7% din greutatea totala pentru a-si injumatati riscul de diabet.

Oase rezistente

Un schelet rezistent este fundatia pentru o viata activa, a carei importanta pentru sanatate s-a demonstrat in nenumarate randuri.

Mama ta spunea: Ia calciu si Vitamina D, ambele fiind cruciale pentru mentinearea oaselor sanatoase.

Sfat updatat: Adauga si poteina acestui mix, si ea contribuind la intarirea oaselor, dupa cum explica Robert P. Heaney, profesor de medicina la Universitatea Creighton si expert in osteoporoza.

Potrivit acestuia, cele mai bune pentru oase sunt lactatele, care contin atat calciu, cat si numerosi nutrienti, inclusiv proteina. Este indicat insa suplimentul de Vitamina D, care devine din ce in ce mai important pe masura ce inaintezi in varsta, cand si pielea devine mai putin eficienta in generarea acestui nutrient, in prezenta soarelui.

Prietenii apropiati

Nu numai ca e placut sa-ti petreci timpul cu ei, dar prezenta lor aduce si emotiile de natura pozitiva, care cresc imunitatea.

Mama ta spunea: Totul se reduce la familie. Acesta si mariajul fac ca si emotiile pozitive sa apara.

Sfat updatat: Prietenii chiar salveaza vieti. Un studiu realizat la Harvard, pe 2.800 de femei cu cancer la san, a aratat ca pacientele care nu aveau prieteni erau de 4 ori mai predispuse sa moara, spre deosebire de cele care aveau cel putin 10 prietene.

In cazul riscului de atac de cord, dupa fumat urmeaza lipsa prietenilor, in ceea ce priveste factorii de risc, dupa cum aratat un studiu realizat in Suedia.

Un alt studiu realizat la Universitatea California, in San Diego, a aratat ca fericirea este contagioasa, beneficiind de efectele ei pozitive nu doar prietenii, ci si prietenii acestora.

In cadrul cercetarii a reiesit ca o persoana are cu 15% mai multe sanse de a fi fericita daca o prietena este, de asemenea, in aceasta stare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inima sanatoasa, #prevenire orbire, #prevenire diabet, #greutate sanatate, #prieteni sanatate, #ras sanatate , #sanatate