Reguli generale de sanatate pe care le poti incalca

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 09:38
2644 citiri
Reguli generale de sanatate pe care le poti incalca
Foto: teamsugar.com

Regulile generale de sanatate sunt cunoscute de toata lumea. Exista insa persoane care extind aceste mici interdictii sau recomandari si se protejeaza foarte mult, iar de multe ori fac alegeri nepotrivite si sunt excesiv de atente, iar sistemul lor imunitar are de suferit.

Stii inca din copilarie ca, daca un aliment a cazut pe jos, mai bine il arunci decat sa il consumi. Sunt persoane insa care fac acest lucru chiar daca mancarea a cazut pe masa oricum stearsa ori spalata, ori isi spala marul cu detergent de vase, chiar daca l-au clatit bine inainte, iar fructul isi poarte pierde din prospetime, ba mai mult, detergentul este complet contraindicat pentru spalarea fructelor, informeaza webmd.com.

O alta regula generala de sanatate este aceea de a nu veni in contact cu persoanele bolnave. Acest lucru este valabil pentru persoanele care au afectiuni contagioase, dar extinderea acestei reguli catre un comportament antisocial este daunator. Nu inseamna ca daca cineva a stranutat langa tine vei raci imediat, ci dimpotriva, pentru a te feri de raceala, pastreaza mai intai regulile de igiena personala pentru ca afectiunea se ia prin contact direct de cele mai multe ori.

Orice medic iti recomanda sa dormi opt ore in fiecare noapte. Nu uita insa ca suntem diferiti, metabolismul difera de la o persoana la cealalata, iar cele opt ore pe zi pot fi chiar insuficiente pentru oamenii foarte activi ori prea multe pentru cei sedentari.

Secretul in a dormi suficient este acela ca organismul tau sa se simta bine. Daca dormi prea mult vei fi obosit, la fel si daca orele sunt prea putine, deci stii singur cat este necesar sa dormi in fiecare noapte.

Exista nutritionisti care recomanda de la cinci pana la sapte fructe si legume in fiecare zi. Trebuie sa stii insa ca nu exista un studiu care sa arate cu strictete cate legume si fructe iti sunt necesare in fiecare zi. In functie de metabolismul tau, tu stii care este masura potrivita, important este ca fructele si legumele sa nu iti lipseasca in nici o zi.

Miscarea este esentiala pentru fiecare dintre noi. Exista insa specialisti care sunt de parere ca un organism nu poate fi complet intarit fara un efort sustinut. Trebuie sa stii insa sa faci diferenta intre intretinerea fizica normala si epuizare. Tocmai de aceea, indiferent cat de sever este antrenamentul tau zilnic, pauzele sunt absolut necesare. Nu trebuie sa te epuizezi la sala de fitness pentru a fi in forma, ci doar sa faci miscare atat cat organismul tau are nevoie pentru a fi energic in fiecare zi.

Controlul medical de rutina este foarte important. Exista totusi persoane care inteleg acest lucru la modul excesiv si inclusiv micutii isi petrec zile intregi la medic pentru analize amanuntite, chiar daca nu au nici o afectiune sau durere. Specialistii americani sunt de parere ca unele afectiuni, in special ale copiilor, sunt detectate doar atunci cand apar si nu la un control timpuriu. Tocmai de aceea, cere sfatul pediatrului tau si evita sa mergi lunar la un control de rutina cu cel mic.

Incalzirea este foarte importanta pentru persoanele care fac antrenamente zilnice. Trebuie sa stii insa ca, daca esti o persoana activa si oricum faci multa miscare, musculatura ta este solicitata. O incalzire sustinuta nu ar fi decat inceputul epuizarii fizice pentru tine, deci ia ceea ce ti se potriveste din orice recomandare medicala.

Opteaza pentru un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare, dar este nevoie sa stii ca grija excesiva pentru caloriile consumate sau interdictiile de a consuma carne ori alte grasimi sunt complet nerecomandate. Nu este un lucru rau ca din cand in cand sa mananci putina ciocolata sau un gratar de porc. Important este sa nu faci excese si nu sa tai complet de pe lista aceste alimente, de care chiar ai nevoie uneori.

Hidratarea este esentiala si cei mai multi medici recomanda cel putin opt pahare de apa pe zi. Daca nu poti bea apa atunci cand nu iti este sete, trebuie sa stii ca si legumele proaspete pe care le consumi, dar si fructele contin apa.

Deci nu te forta suplimentar atunci cand nu este nevoie, ci asculta intotdeauna de semnalele pe care organismul ti le ofera. Si nu uita ca regulile de sanatate sunt generale, dar fiecare le particularizeaza in functie de ritmul, metabolismul si mediul sau de viata.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alimentatie sanatoasa, #miscare organism sanatos, #spala mainile sanatate , #sanatate