Riscuri la care se expun cei ce poarta lentile de contact

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 18:18
27056 citiri
Riscuri la care se expun cei ce poarta lentile de contact

Lentila de contact consta intr-un mic disc de plastic, care se lipeste de ochiul tau, astfel incat sa te ajute sa vezi mai bine. Aparent nimic periculos. Totusi, ca in orice situatie, exista si riscuri si parti mai putin placute.

Iata care sunt acestea si cum le poti preveni sau rezolva, conform RedOrbit:

Atunci cand manevrezi lentilele: in mod normal, punand mana pe lentile incepe sa apara riscul de infectii. Spala-te bine pe maini inainte de a le utiliza si ai grija sa nu zgarii lentilele cu unghia. Ceea ce inseamna ca va trebui sa iti pastrezi unghiile scurte, pentru a evita accidentele. Niciodata sa nu folosesti apa de la robinet sau saliva pentru a le spala, ci doar solutie speciala.

Cand le porti prea mult: exista multe motive pentru care doctorii nu recomanda o purtare indelungata a lentilelor. Acestea blocheaza accesul oxigenului catre ochi, asa ca, daca le tii si pe timpul noptii, de exemplu, risti sa iti fie afectata corneea si chiar sa orbesti.

Cand iei medicamente: unele medicamente pot sa aiba un impact asupra felului in care reactioneaza corpul la lentilele de contact. De exemplu, anticonceptionalele cu estrogen fac femeile sa fie mai sensibile si sa aiba ochii mai uscati. Si antihistaminicele pot avea acelasi efect, dand o senzatie de mancarime si iritare, la fel ca aspirina.

Cand solutia nu mai este buna: lentilele de contact vin in mai multe varietati, astfel incat trebuie sa ai grija ce fel de solutie de ingrijire si pastrare folosesti. Daca alegi ceva incorect, se poate sa le strice si astfel sa aiba de suferit tocmai ochiul tau.

Cand ochii se usuca peste masura: din moment ce ochiul nu mai are contact cu oxigenul, acesta se poate usca, mai ales in situatii cum ar fi atunci cand esti in avion, cand folosesti antihistaminice sau dupa ce bei alcool. Poarta un recipient cu picaturi mereu la tine, pe care sa le folosesti atunci cand ai nevoie sa-ti lubrifiezi ochii.

Cand te machiezi: produsele de infrumusetare vin si ele intr-o multitudine de forme si unele dintre ele se pot dovedi iritante pentru ochi. Niciodata sa nu imparti cu alte persoane mascara, farduri, creioane de ochi si diverse alte produse asemanatoare. In plus, daca stii ca ai ochii mai sensibili, foloseste mascara rezistenta la apa, pentru a fi sigur ca nu iti va intra in ochi. Si felul cum alegi sa iti programezi miscarile conteaza, astfel incat ai grija sa iti pui intai lentilele si apoi sa te machiezi.

Cand mergi la coafor: in saloane se folosesc o multitudine de produse care sunt pulverizate foarte aproape de ochii tai si, bineinteles, ii pot irita. Iar atunci cand porti lentile de contact, orice factor extern produce si mai mult rau decat in mod normal. Clipeste mai des sau chiar incearca sa iti scoti lentilele si sa le clatesti in solutie speciala apoi, mai ales in cazul in care simti o oarecare jena la nivelul ochilor.

Cand iesi in oras sau natura: polenul, praful, fumul de tigara, mucegaiul si multe alte lucruri pot face ca ochii sa te usture si sa lacrimezi in exces, asa ca ai si in acest caz substanta speciala pregatita sau, mai bine, o pereche de ochelari de rezerva.

Cand intri in piscina: sigur, nu este deloc amuzant sa intri in apa cu ochelarii, dar trebuie sa ai grija si la lentilele de contact, pentru ca ele pot sa fie afectate de clor sau sare. Cel mai bine este sa porti ochelari speciali de apa.

Cand fumezi: fumul de tigara face rau ochilor si asa, dar atunci cand porti lentile de contact, daca nu poti renunta la nocivul obicei, ai un risc de 8 ori mai mare de a face cancer de cornee fata de nefumatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lentile contact ingrijire corecta, #lentile contact sfaturi utilizare, #lentile contact efecte adverse, #lentile contact efecte secundare, #lentile contact uscaciune ochi, #lentile contact ochi iritati , #sanatate