Salcamul, un antidepresiv de exceptie

Marti, 03 Mai 2011, ora 11:46
8947 citiri
Salcamul, un antidepresiv de exceptie

Salcamul, Robinia pseudacacia, arbore melifer, adevarat rai pentru albine, inalt de pana la 25 - 30 de metri, cu ramuri rare si spinoase, este originar din America de Nord, la noi fiind aclimatizat. Florile de salcam, albe, parfumate, delicate, adevarati ciorchini de sanatate, apar in mai - iunie.

In silvoterapie, persoanelor stresate, depresive ori suferinde de astenie li se recomanda plimbari pe langa salcamii infloriti. Inhalarea parfumului acestor flori are efect linistitor asupra psihicului.

Pansament gastric

Florile de salcam calmeaza tusea si au efect usor sedativ, linistind starile de nervozitate si iritabilitate. In bolile de stomac, gastrita si ulcer gastric ori duodenal, florile de salcam actioneaza ca un adevarat pansament gastric. Se face o cura de macar o luna de zile in care zilnic se ia cate o lingurita de pulbere de flori inainte de fiecare masa.

Pulberea se obtine macinand florile bine uscate in rasnita de cafea. Se pastreaza la rece, in borcane bine inchise, dar nu mai mult de doua saptamani, pentru ca isi pierde din proprietati.

Infuzia din flori de salcam se prepara turnand 200 ml de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara si lichidul obtinut se bea in trei reprize, dupa mesele principale.

Excelent pentru migrene

Florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa, de aceea se recomanda impotriva durerilor puternice de cap. Infuzia combinata, cate un litru pe zi, indulcita cu miere, este un remediu excelent in cefalee si stari de greata care se agraveaza la stimulii sonori si auditivi.

Infuzia combinata se prepara din trei - patru linguri de flori maruntite, puse la macerat intr-o jumatate de litru de apa, pentru 10 ore. Se filtreaza si lichidul rezultat se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe cinci minute intr-o jumatate de litru de apa.

Calmeaza tusea

Dupa racire, se filtreaza si se amesteca cu lichidul ramas de la macerat, in felul acesta obtinandu-se cam un litru de ceai. Infuzia calda, indulcita cu miere, cate un litru pe zi, calmeaza accesele de tuse, durerile de piept si febra, avand proprietati emoliente, antiiritative si expectorante.

Pe cand farmaciile nu erau ca acum, pline de medicamente de sinteza, femeile de la tara faceau copiilor agitati si care nu dormeau bine baie in care puneau flori de salcam. Peste ranile provocate de arsuri, presarau flori de salcam bine uscate si maruntite, pulbere, si rana se vindeca bine, fara a lasa cicatrice. Contra leucoreei femeile fierbeau florile in apa sau vin.

In multe zone din tara exista o zi anume in care localnicii sarbatoresc salcamul, prilej de intalnire, vizite, intoarcere acasa, chiar si temporar, pentru cei plecati departe.

Sa avem sanatate!

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#flori de salcam proprietati, #infuzie de salcam, #pulbere de salcam, #salcam proprietati terapeutice, #salcam sanatate, #salcam beneficii , #sanatate