Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Salsa si spalatul podelelor pot preveni cancerul

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 11:31
2062 citiri
Salsa si spalatul podelelor pot preveni cancerul

Daca nu reduci efortul fizic sau te apuci de salsa dupa 60 de ani, riscul de a face cancer la san poate fi redus, potrivit unor cercetari efectuate recent.

Femeile care fac exercitii fizice si dupa varsta de 60 de ani au sanse cu 30% mai mici sa dezvolte acest tip de cancer. Cancerul la san ucide mai mult de 1.000 de femei lunar, in Marea Britanie, scrie DailyMail.

Cercetatorii au tinut sub supraveghere starea de sanatate a 32.000 de femei, timp de 11 ani. La inceputul cercetarii, persoanele cu varste de peste 61 de ani au fost rugate sa specifice cate exercitii lejere si cate exercitii care implica un efort fizic mai sporit obisnuiesc sa faca.

Exercitiile lejere includ si munca usoara din casa, ca aspiratul, spalatul hainelor, la fel ca si plimbarile, practicarea bowling-ului, golfului sau ciclismului.

Exercitiile "grele", care implica un efort fizic ridicat, includ spalatul podelelor, sapatul gradinii sau taiatul lemnelor. Tot aici se incadreaza alergatul, tenisul de camp si dansurile rapide ca salsa, cha-cha, samba.

Dupa 11 ani, doar 1.506 dintre femei, dintre cele implicate in studiu, au facut cancer la san, potrivit Breast Cancer Research.

Cercetarea a aratat ca efortul fizic serios, nu exercitiile usoare, a dus la diminuarea riscului aparitiei acestei boli. Totusi, rezultatul nu se aplica si in cazul femeilor supraponderale.

Numarul persoanelor implicate, cat si durata indelungata, dau studiului realizat de Institutul National al Cancerului din Maryland, credibilitate sporita.

Pe de alta parte, alte studii spun ca si exercitiile usoare pot contribui la prevenirea cancerului la san. Un studiu de sase ani in care au fost implicate mai bine de 20.000 de femei europene a ajuns la concluzia ca stersul prafului, aspiratul si alte activitati casnice usoare pot reduce cu 30% aparitia acestui tip de cancer.

Aceiasi cercetatori au ajuns la concluzia ca exercitiile lejere usoare, efectuate cu regularitate, sunt mult mai benefice decat exercitiile care implica un efort fizic ridicat, dar facute neregulat.

"Mai sunt multe de cercetat pana sa descoperim cu precizie ce tip de activitate fizica trebuie sa intreprinzi ca sa diminuezi riscul aparitiei cancerului la san.

Oricum, exercitiile fizice previn obezitatea, una dintre cauzele aparitiei acestui tip de cancer," a spus Maggie Alexander, de la Breakthrough Breast Cancer.

"Incurajam toate femeile sa aiba un stil de viata sanatos, sa-si mentina o greutate optima, sa aiba un regim alimentar echilibrat, sa faca exercitii fizice regulat si sa limiteze consumul de alcool," a mai adaugat cercetatoarea.

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#cancer, #san, #cercetare, #exercitii, #fizice , #sanatate