Salvare sau otrava: Cum ne afecteaza stresul?

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 18:06
3623 citiri
Salvare sau otrava: Cum ne afecteaza stresul?

Ce este stresul? Poate sa aiba influente pozitive? Omoara celule creierului si duce la depresie? Sau ne ajuta sa percepem o situatie terifianta si ne pregateste pentru supravietuire?

Stresul se declanseaza atunci cand crezi ca esti in pericol. Mamiferele au dezvoltat acest superb mecanism pentru a asigura o mai buna sansa de supravietuire atunci cand ne confruntam cu o problema care ne ameninta viata.

Imagineaza-ti ca esti in jungla si ca auzi miscare in spatele tau. Te opresti, cu inima batand foarte tare si te intorci cu capul spre locul de unde vine sunetul. Auzi ragetul unui leu.

In situatii de acest gen ai vrea ca toti muschii din corp sa lucreze la randament maxim si creierul sa fie in alerta. Evolutia ti-a oferit stresul.

Ce se intampla in corp?

In situatia in care iti este amenintata viata, directionarea energiei vitale catre digestia pranzului sau catre sistemul imunitar pare inutila. Toate aceste functii neesentiale se opresc, iar toata energia se duce spre muschi si creier.

Inima bate mai tare, tensiunea creste si respiri mai repede pentru a pompa cat mai mult sange bogat in oxigen catre muschi. Ficatul elibereaza mai mult zahar in sange pentru actiune.

Perceptia pericolului

Intalnirea cu un leu, cu un hot pe o alee intunecata sau pierderea cuiva drag sunt cateva dintre situatiile in care intervine stresul.

Cele mai multe sunt subiective. Evenimentele diurne, examenele sau diferitele activitati la serviciu pot fi deosebit de stresante pentru anumite persoane si percepute lejer de catre altele.

Cu atatea forme de perceptie, oamenii de stiinta nu au reusit sa desifreze mecanismul neurologic exact care iti permite sa te folosesti de experientele anterioare pentru a determina daca o situatie este periculoasa sau nu.

Ce se intampla in creier?

Odata ce creierul a decis ca exista un pericol, trimite imediat semnale prin coloana vertebrala, determinand eliberarea de adrenalina. Odata eliberata, adrenalina creste nivelul zaharului in sange, face ca inima sa bata mai tare si creste tensiunea.

Mai mult, hipotalamusul cere sa fie eliberat cortizol, un hormon care este implicat in raspunsul la stres, si care ar trebui sa te ajute sa scapi de pericol.

Efectele pe termen lung ale stresului

Raspunsul la stres este perfect pe termen scurt, dar poate face rau daca dureaza timp de saptamani sau luni. Nivelele crescute ale cortizolului pot face ravagii asupra sistemului imunitar si provoaca pierderi de memorie.

Cortizolul mare poate afecta si tensiunea si grasimile din sange, crescand riscul de atac de cord sau infarct.

Deci, stresul poate ucide celule creierului? Raspunsul pare sa fie da.

Fara cortizol ai muri - dar nici prea mult nu face bine.

Stresul si depresia

Este foarte clara legatura dintre stresul cronic si depresie.

O trasatura comuna a depresiei este prezenta a mult cortizol in sange. Unii neorologi si psihiatrii sunt de parere ca nivelele tipice depresiei ale serotoninei si ale alor neurotransmitatori nu determina aceasta afectiune, ci sunt mai degraba legate de raspunsul la stres.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Tensiunile persistă la Rapid: ”Nu știu ce sens are părerea mea”
Tensiunile persistă la Rapid: ”Nu știu ce sens are părerea mea”
Antrenorul echipei Rapid Bucureşti, Bogdan Lobonţ, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că părerea sa cu privire la instalarea lui Marius Şumudică la conducerea băncii tehnice...
#stres, #creier, #cortizol, #adrenalina, #tensiune, #zahar, #supravieturire, #pericol , #sanatate