Sanatate buna cu cheltuiala putina

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 09:45
2923 citiri
Sanatate buna cu cheltuiala putina

De multe ori, cand ne simtim obositi si nemultumiti de cum aratam, dam vina pe lipsa banilor si a timpului. Nu avem bani si timp pentru un masaj de calitate, pentru abonament la o sala de fitness, pentru un program spa. Sau pentru cumpararea de fructe exotice, legume si alte bunatati de prin supermarket, care sa ne dea convingerea ca ne hranim sanatos.

Nu este indicat sa ne complacem in astfel de frustari. Trebuie sa apelam la cateva reguli simple, de fiecare zi. Reguli pentru a fi sanatosi si intr-o forma buna. Ne trebuie doar vointa, perseverenta si consecventa.

Ce sa facem dimineata. Sa ne mobilizam si, dupa dusul de dimineata sau spalatul pana la brau cu apa rece, sa ne frecam corpul cu un prosop sau o manusa de masaj, pana se produce o usoara inrosire a pielii. Frictiunea corpului dimineata este o metoda din medicina populara, care, practicata cu consecventa, poate ajuta la cresterea imunitatii.

Pe timpuri, taranii, in fiecare dimineata, inainte de a incepe munca, isi frecau intreg corpul cu un prosop de in aspru. Prin stimularea circulatiei sangvine se obtine o inviorare a organismului, cresterea imunitatii, combaterea surmenajului fizic si intelectual, si... important pentru doamne, o diminuare a aspectului neplacut produs de celulita.

Tot dimineata n-ar trebui sa uitam sa ne curatam limba de toxine cu ajutorul periutei si sa efectuam un masaj usor al capului, cu miscari circulare. Veti vedea ca daca aplicati aceste reguli o perioada, iar apoi se intampla sa renuntati la ele intr-o dimineata, in ziua respectiva nu va veti simti la fel de bine si inviorati.

Referitor la alimentatie, trebuie sa avem in vedere in fiecare zi sa consumam ceva crud si sa evitam bauturile dulci. Alimentatia omului modern este alcatuita preponderent din hrana procesata si preparata termic, de aceea trebuie sa incercam in fiecare zi sa consumam fructe si legume crude. Pentru aceasta nu trebuie sa ne repezim la supermarket si sa cumparam iarna rosii si ardei. Poate ca arata perfect ca si prezentare, dar pot ascunde otrava, prin stimulentele chimice de crestere.

La piata vom gasi la un pret mai mic legume de sezon. Morcovii plini de pamant, sfecla rosie, telina, reprezinta sanatate si putem prepara o salata foarte gustoasa. La fel si cu fructele. Iarna se cumpara multe citrice si banane, dar sa nu uitam de marul romanesc, fruct perfect prin vitaminele si fibrele continute. Un mar pe zi tine doctorul departe de casa.

La fel de important este sa evitam bauturile dulci. Cele mai recente studii arata ca, prin consumul lor, facem un mare deserviciu sanatatii noastre. Zaharul din sucuri trece foarte repede in sange si perturba activitatea pancreasului. Sunt indicate doar apa si sucurile facute din fructe proaspete. Chiar si in cazul acestora, unii nutritionisti recomanda sa fie amestecate cu putina apa, tot pentru a proteja pancreasul.

In fiecare zi, sa nu uitam sa facem miscare. Ideal ar fi in natura si minimum o ora pe zi. Este de mare folos insa si o jumatate de ora de mers pe jos, in drumul de la serviciu catre casa. O sanatate buna este conditionata de miscare, care asigura o buna oxigenare a organismului. Miscarea inseamna viata.

Ai grija si de suflet

In aceasta pledoarie pentru sanatate sa nu uitam de suflet. Ce poate face rau sufletului? Toate sentimentele si trairile negative. Ele se depun ca o zgura in interiorul nostru si ne pot afecta si fizic, prin boli.

Se pare ca invidia a devenit o adevarata boala a vremurilor noastre. Ne este greu sa intelegem ca numai bucurandu-te de binele aproapelui putem atrage si binele nostru. Sa incercam sa traim frumos, sa ne cream o viata plina de sens, cu o profesie motivanta, cu pasiuni, cu prieteni, cu armonie in familie.

Sa nu uitam ca pentru sanatate nu exista retete miraculoase. Exista doar obiceiuri sanatoase, care trebuie respectate, cu vointa, in viata de zi cu zi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#obiceiuri bune sanatate, #masaj prosop aspru, #medicina populara, #invioare dimineata , #sanatate