Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Pro sau contra curatarii colonului?

Marti, 19 August 2014, ora 11:28
11123 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Pro sau contra curatarii colonului?
Foto: Arhiva personala

Probabil ati vazut sau ati auzit de persoane care apeleaza uneori la diferite metode de curatire a colonului - medicamente, clisme, preparate "naturale" sau "naturiste" etc.

Se porneste de la ideea ca in colon ar stagna materiile fecale - care periodic ar trebui eliminate altfel decat in mod natural, prin scaun spontan -, acumulandu-se. Daca acest lucru ar fi valabil, se poate pune intrebarea: de ce sa nu fie nevoie de curatirea cavitatii bucale, esofagului stomacului sau intestinului subtire, ci doar de cea a colonului? Daca "izvorul" colonului "murdar" este tubul digestiv de deasupra lui, de ce sa nu tai raul de la radacina?

Se stie ca spalarea exagerata si frecventa a parului de grasimea lui protectoare naturala il strica, la fel spalarea exagerata a pielii. Chirurgii au frecvent probleme cu pielea mainilor din cauza spalarii frecvente impuse de intrarea in operatie.

Si in cazul colonului evacuarea intempestiva a materiilor fecale in scop de "curatire", chiar cu laxative, duce la evacuarea florei bacteriene normale a intestinului, care sigura echilibrul acestui segment intestinal, si care apoi trebuie repopulat prin diferite metode, uneori fiind nevoie chiar de masuri extreme, cum este transplantul de materii fecale.

Afectarea florei intestinale se intalneste si la cei care evacueaza intestinul prea des si mult din diferite motive: boli care sunt insotite de diaree frecventa (pancreatita cronica, enterocolita cronica, colita de antibiotice), administrare de laxative in exces sau raspuns excesiv la laxative la persoanele normale, intoleranta la unele alimente (lactoza, de exemplu) insotita de scaune frecvente, alimentatie care da scaune frecvente (prea dulce, prea sarata, cu microbi).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Helicobacter Pylori, o bacterie periculoasa?

Mijloc de protectie a organismului?

Daca o persoana are diaree, de obicei inseamna ca organismul incearca sa elimine din intestin unele substante care nu ii convin, care in dau probleme (substante toxice provenite din alimentatie, microbi etc), iar aceasta tendinta nu trebuie combatuta neaparat, a declarat pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

O persoana normala, in intestinul careia ajung microbi sau o substanta toxica, are tendinta sa o evacueze prin varsatura sau diaree, astfel restabilindu-se echilibrul normal; administrarea de medicamente antidiareice nu duce decat la stagnarea elementelor mentionate in intestin, cu persistenta efectelor lor.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Jena care nu este un fleac - Nici nu poti sta pe scaun

Sigur ca persistenta indelungata a scaunelor diareice poate duce la deshidratare si dezechilibre in organism, dar acest lucru este rar intalnit la persoanele care nu au alte boli, iar numarul scaunelor diareice nu trece de doua-trei. In aceasta situatie, administrarea de ceai de menta, paine prajita, branza telemea sau supe cu orez si morcovi poate ameliora simptomele.

Daca diareea se prelungeste, cea mai inteligenta solutie este depistarea cauzei sale si inlaturarea acesteia.

Laxative sau antidiareice?

Organismul uman isi creeaza de-a lungul vietii un micromediu interior care sa ii asigure o buna functionalitate - flora intestinala, care este formata din bacterii care ajuta la fermentatia si putrefactia alimentelor si produc unele vitamine;prin existenta lor si substantele pe care le produc aceste bacterii saporfite (nedauanatoare organismului) nu permit altor bacterii sa se inmulteasca in colon.

Deseori bolile sau medicamentele dau tulburarea acestui micromediu, iar majoritatea simptomelor sunt date tocmai de aceasta dereglare.

In aceste conditii, se pune intrebarea daca chiar merita sa-ti dereglezi un intestin care a ajuns la o anumita stabilitate in ani multi, prin "curatire" cu diferite preparate, inclusiv laxative sau prin impiedicarea eliminarii unor substante care nu ii convin, inclusiv antidiareice.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Colonul necurat, #curatire colon medic, #laxative periculoase, #combatere diaree, #Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #curatare colon pro contra , #sanatate