Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sanatate la-ndemana cu Dr. Cristian Nitescu: Totul despre abdominoplastie

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 14:47
4493 citiri
Sanatate la-ndemana cu Dr. Cristian Nitescu: Totul despre abdominoplastie
Foto: Columna Medical Center

Abdominoplastia este o operatie de remodelare corporala, prin care se indeparteaza asa-numitul "sort" abdominal - format din piele si grasime in exces, obtinandu-se un aspect placut, mai tonic, al abdomenului.

De multe ori, aceasta interventie se realizeaza fie asociata cu liposuctia trunchiului, fie face parte dintr-o serie de interventii chirurgicale de remodelare corporala, avand ca scop final o imagine armonioasa si echilibrata a persoanei.

Cine poate apela la abdominoplastie? Cine nu?

In general, abdominoplastia se adreseaza oricarei persoane care doreste sa scape de aspectul inestetic al abdomenului si de colaceii de grasime. Sortul abdominal nu apare numai la persoane supraponderale, ci poate fi si constitutional, genetic la o persoana normoponderala.

De asemenea, poate sa apara dupa un proces accentuat de pierdere in greutate la o persoana care a devenit normo sau subponderala, in aceste cazuri fiind alcatuit in special din tegumentele in exces, ramase.

Daca pacientul care solicita o abdominoplastie este supraponderal, se recomanda sa tina un regim de slabire si sa se stabilizeze la o greutate acceptabila, dupa care, impreuna cu medicul plastician se va stabili un plan de tratament - o succesiune de operatii, potrivite pentru obtinerea unui aspect estetic.

O categorie speciala de persoane, carora se adreseaza abdominoplastia sunt proaspetele mamici. De multe ori dupa una dar in special dupa 2-3 sarcini, abdomenul nu mai are fermitate, capata un aspect mai pufos sau din contra dupa pierderea in greutate postnatala sau post-alaptare tegumentele isi pierde elasticitatea, atarna si prezinta vergeturi.

Este de retinut ca abdominoplastia nu poate sterge vergeturile, dar prin intinderea pielii si indepartarea excesului si aspectul acestora se amelioreaza. Exista mamici care raman, in urma nasterilor prin cezariana, cu cicatrici inestetice care pot fi indepartate total sau partial tot in cadrul abdominoplastiei.

Nu se recomanda persoanelor care se afla inca intr-un program de pierdere in greutate, femeilor care alapteaza, persoanelor sub 18 ani, celo cu boli sistemice grave (DZ necontrolat, cancer, afectari ale sistemului imun) sau afectiuni hematologice (coagulare deficitara) ce pot duce la sangerari importante in timpul sau postoperator.

Sanatate la-ndemana cu dr. Dr. Cristian Nitescu: Rinoplastia - Stiati ca...

Tipuri de operatii

Abdominoplastia poate fi totala - decolarea intregului lambou abdominal pana la nivelul coastelor, indepartarea excesului si repozitionarea ombilicului, pentru un aspect natural. Daca se observa o laxitate musculara la nivelul peretelui abdominal, se poate realiza concomitent si ranforsarea musculaturii.

Exista persoane care nu au un sort abdominal distribuit pe latimea intregului abdomen, ci prezinta un exces dermo-grasos strict in zona centrala, caz in care se va pratica o abdominoplastie partiala - lipectomie - fara decolare extensiva sau repozitionarea ombilicului.

Beneficiile abdominoplastiei: aspect armonios al abdomenului, la anumiti pacienti putandu-se crea aspectul de "talie de viespe", fermitate sporita a peretelui abdominal. Dupa abdominoplastie multi pacienti au raportat o scaderea in greutate si deci implicit, ameliorarea dificultatilor respiratorii si cresterea rezistentei la efort.

Indicatii preoperatorii

Preoperator pacientii vor face un set de analize si vor evita sa ia medicamente ce cresc riscul de sangerare (aspirina, anticonceptionale...). De asemenea, vor evita fumatul.

Indicatii postoperatorii si ce presupune recuperarea

Postoperator se recomanda repausul la pat in primele 24-48 de ore. Ulterior, se va reincepe treptat miscarea, practicandu-se un mers "aplecat", adus de spate ca batraneii.

La 14 zile se indeparteaza firele. Se vor purta haine compresiv-elastice (burtiera) timp de sase saptamani de la operatie. Activitatile cotidiene si reintoarcerea la munca se pot realiza in functie de recuperarea fiecaruia incepand cu 14-21 zile postoperator. Este important de retinut ca fiecare organism se recupereaza in ritmul propriu.

Trebuie mentionat abdominoplastia nu este o metoda de a pierde in greutate si nici nu are un efect pe viata. Este o metoda de remodelare dupa ce pacientul a ajuns la sau aproape de greutatea ideala. Tocmai de aceea, dupa vindecare pacientii trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, un regim alimentar adecvat asociat cu sport.

Dr. Cristian Nitescu

Medic primar chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva in cadrul Columna Medical Center

Cercetator stiintific principal grad III

Doctor in stiinte medicale

www.cmed.ro.

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Totul despre abdominoplastie, #precautii abdominoplastie, #operatie abdominoplastie , #sanatate