Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Osteoporoza, coxartroza si gonartroza

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 10:50
10292 citiri
Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Osteoporoza, coxartroza si gonartroza
Foto: Medical Pr

Corpul nostru sufera modificari in fiecare clipa, dar schimbarile sunt mai accentuate odata cu inaintarea in varsta. Unele sunt evidente, altele mai subtile, de aceea trebuie sa ne asiguram ca persoanele dragi noua, in special parintii, primesc tot suportul de care au nevoie.

Asa cum ei au avut grija de sanatatea noastra, este randul nostru sa ii ajutam. Efectele osteoporozei si osteoartritei isi pot face simtita prezenta, ceea ce diminueaza treptat activitatile de zi cu zi.

Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Pantofii cu toc cui si sacrificiile din spatele lor

Osteoporoza este o problema majora de sanatate de care parintii tai ar putea suferi, iar simtomele trebuie urmarite cu atentie, pentru ca pana si realizarea unor activitati simple (cum ar fi treburile casnice) pot genera o fractura, daca oasele sunt slabite. Aceasta cauzeaza mai mult de 3,5 milioane de fracturi pe an si afecteaza mai bine de 27 milioane de indivizi la nivelul Europei, explica pentru Ziare.com Dr. Apostolescu Robert Cristian.

Dupa varsta de 35 de ani, organismul produce o cantitate mai mica de substanta osoasa noua pentru a o inlocui pe cea pierduta. Astfel, daca este depistata in faza incipienta, osteoporoza poate fi tinuta sub control prin alimentatie, cantitati adecvate de calciu, vitamina D si miscare. In caz contrar, tratamentele aplicate prezinta mai multe riscuri, sunt mai agresive si mai costisitoare in acelasi timp.

Inaintarea in varsta a parintilor atrage dupa sine si o serie de probleme ale articulatiilor, cei mai afectati fiind genunchii.

Gonartroza (artroza genunchiului) este o afectiune cronica care se manifesta prin deteriorarea progresiva a cartilajului articular.

Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Pericolele care te pandesc la tenis

Simptome gonartroza

Principalul simptom este durerea provocata de miscare. Aceasta poate sa dispara in repaus daca este vorba despre un stadiu incipient, iar pentru cazurile avansate poate sa fie permanenta (inclusiv noaptea), sa fie mai intensa dimineata sau meteosensibila (se agraveaza la schimbarea vremii).

Alte semne de alarma pot fi un genunchi rigid si umflat (ceea ce creeaza o dificultate la indoire sau indreptare), mersul este schiopatat sau genunchiul trosneste la miscarile de indoire/indreptare.

De asemenea, soldurile, facand parte din grupul articulatiilor ce sustin greutatea corpului, sunt supuse riscului de artroza (coxartroza), o afectiune des intalnita la persoanele in varsta.

In acest caz cartilajul articular se macina, oasele venind in contact direct ("os pe os"), determinand astfel durerea si "intepenirea soldului" (rigiditate).

Simptome coxartroza

Primul semn de coxartroza poate fi o stare de disconfort si rigiditate in zona inghinala, a fesei sau a soldului, la trezire. Durerea se accentueaza la efort si se amelioreaza in timpul repausului. Netratata, coxartroza progreseaza pana cand durerea poate deveni insuportabila la mers.

De cele mai multe ori aceste simptome sunt tratate cu indiferenta, deoarece sunt considerate "normale" pentru varsta lor. Interventia unei persoane din familie devine primordiala, iar grija pentru parinte poate ajuta la mentinerea unei vieti independente a acestuia.

Sa iti vezi parintii imbatranind si devenind mai putin independenti este unul dintre cele mai neplacute lucruri, care pot necesita interventia ta ca ingrijitor.

Pentru a evita sau cel putin amana acest eveniment dificil si stresant, cea mai buna metoda este informarea si controlul medical periodic, deoarece exista numeroase modalitati usoare si nedureroase care pot face viata mai usoara atat parintilor tai, cat si tie, ajutandu-te sa ii ai alaturi sanatosi o perioada cat mai indelungata.

Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Ce sa faci daca te accidentezi la fotbal

Dr. Apostolescu Robert Cristianeste medic specialist ortoped certificat de Colegiul medicilor Bucuresti. Absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, si-a continuat studiile de rezidentiat in Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni si la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, urmate de specializarea in Artroscopie la spitalul de ortopedie Foisor-Bucuresti.

Este membru al Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie, precum si al uneia din cele mai prestigioase Asociatii internationale de Trauma -AOTrauma, Elvetia. In prezent este angajat permanent la Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca- Bucuresti, Sectia Ortopedie.

www.doctorortoped.ro

Facebook/Doctor Ortoped Apostolescu Robert Cristian

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Osteoporoza coxartroza si gonartroza, #Osteoporoza boala batrani, #probeleme sanatate Osteoporoza, #simptome Osteoporoza , #sanatate