Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Totul despre coxartroza

Joi, 07 August 2014, ora 10:15
9403 citiri
Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Totul despre coxartroza
Foto: Medical Pr

Coxartroza este o boala artrozica, de uzura a articulatiei soldului, foarte solicitata in timpul mersului, statului in picioare sau al obezitatii. Pe masura ce inaintam in varsta, aceasta articulatie se degradeaza treptat si ireversibill.

Cartilajul articular, care este neted si lucios, se macina, oasele venind in contact direct ("os pe os"), determinand astfel durerea si "intepenirea soldului" (rigiditate).

Fie ca vorbim de cazuri de artroza in familie, de persoane in varsta sau care au suferit afectiuni in urma carora a fost afectat cartilajul articular ori s-a modificat mecanica articulara, oricine este predispus la coxartroza.

Un alt factor important este obezitatea, fapt cauzat de cresterea solicitarilor mecanice la nivelul soldului si ruperea echilibrului intre solicitare si rezistenta cartilajului articular, explica pentru Ziare.com Dr. Apostolescu Robert Cristian.

Cum recunoastem coxartroza?

Primul semn oferit de respectuva afectiune poate fi o stare de disconfort si rigiditate in zona inghinala, a fesei sau a soldului, la trezire. De asemenea, durerea se poate accentua la efort sau se poate ameliora in timpul repausului.

Daca coxartroza nu este tratata, boala progreseaza pana cand durerea devine permanenta, iar repausul ineficient. Articulatia soldului se blocheaza incetul cu incetul si se inflameaza. Pot aparea chiar formatiuni osoase (ciocuri) la nivelul articulatiei.

Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Ce sa faci daca te accidentezi la fotbal

In momentul in care cartilajul este epuizat complet, apare o frecare directa os pe os, ceea ce provoaca o durere insuportabila la mers, iar mai tarziu apare incapacitatea de a rasuci, indoi si intinde soldul.

Un fapt foarte important de mentionat este acela ca in cazul in care renuntati la miscare pentru a evita durerea, muschii se vor atrofia (se slabesc) si este posibil sa incepeti sa schiopatati.

Tratamentul coxartrozei

Desi efectele coxartrozei sunt ireversibile, tratamentul nechirurgical inceput devreme va poate scuti de multa durere. De asemenea, poate incetini progresia bolii si amana instalarea rigiditatii in sold. Chirurgia vine in sprijinul dvs. daca boala este deja in faza avansata.

Tratament nechirurgical

In cazul in care suferiti de coxartroza in faza incipienta este foarte important sa actionati din primele momente, astfel incat sa evitati un tratament chirurgical.

O prima masura pe care puteti sa o luati este evitarea eforturilor de lunga durata care implica articulatia soldului, urmarea unui program de exercitii fizice usoare, precum inotul, aerobica in apa sau ciclismul, administrarea medicamentelor anti-inflamatorii nesteroidiene, indicate de medic.

De asemenea, este recomandat sa aveti un program de odihna stabil, iar in cazul in care suferiti de obezitate este indicat sa pierdeti din greutate. Este posibil ca pe masura ce boala avanseaza, sa aveti nevoie de un baston.

Tratament chirurgical

In cazul in care coxartroza dvs. este intr-o faza avansata, va recomand sa vizitati medicul ortoped. O prima solutie pe care acesta o poate recomanda este protezarea totala a soldului pe cale chirurgicala (artoplastie). Proteza de sold consta intr-o articulatie artificiala cu doua piese, una pentru bazin si una pentru femur. Dupa interventie, durerea va fi eliminata, capacitatea de a merge se va imbunatati considerabil, iar calitatea vietii dvs. va creste.

Veti avea nevoie de carje sau de un cadru de sprijin dupa interventie. Recuperarea este extrem de importanta pentru redarea mobilitatii soldului si pentru tonifierea (intarirea) musculaturii.

Dr. Apostolescu Robert Cristian este medic specialist ortoped certificat de Colegiul medicilor Bucuresti. Absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, si-a continuat studiile de rezidentiat in Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni si la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, urmate de specializarea in Artroscopie la spitalul de ortopedie Foisor-Bucuresti.

Este membru al Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie, precum si al uneia din cele mai prestigioase Asociatii internationale de Trauma -AOTrauma, Elvetia. In prezent este angajat permanent la Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca- Bucuresti, Sectia Ortopedie.

www.doctorortoped.ro

Facebook/Doctor Ortoped Apostolescu Robert Cristian

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Totul despre coxartroza, #tratament coxartroza, #simptome coxartroza, #doctor Apostolescu Robert Cristian, #otoped Apostolescu Robert Cristian , #sanatate