Sare sau sodiu? Cum afecteaza fiecare sanatatea

Duminica, 11 Martie 2012, ora 08:35
19824 citiri
Sare sau sodiu? Cum afecteaza fiecare sanatatea

Sarea si sodiul sunt doua elemente care trec ca fiind sinonime, dar ele nu inseamna chiar unul si acelasi lucru. Tocmai diferentele dintre ele te pot ajuta sa iei deciziile cele mai intelepte pentru sanatatea ta.

Ajungi la medic si el iti spune sa ai o dieta cu un continut scazut de sodiu sau sa te feresti de sare. Asa ca te duci in magazin si incepi sa citesti etichetele. Dar curand observi ca pe ele sunt notate ambele substante, cu valori separate. Asa ca deja nu mai stii ce sa crezi.

Cum sa intelegi termenii

Conform Suite101, sarea (sarea de bucatarie) este cunoscuta si sub numele de clorura de sodiu, asa ca sodiul poate fi gasit in compozitia sa. Exista, totusi, saruri care fie nu au sodiu, fie contin o cantitate diferita fata de sarea de bucatarie.

Sarea este de regula masurata in linguri, in timp ce sodiul se masoara in miligrame. De exemplu, un sfert de lingurita de sare are 600 mg de sodiu, iar o jumatate de lingurita de sare are 1.200 mg de sodiu.

Cele mai multe persoane stiu ca dietele cu continut scazut de sodiu sunt cele mai sanatoase, iar desi acesta este un element nutritiv esential, medicii nu recomanda mai mult de 1.500 mg pe zi, astfel incat sa fie redus riscul bolilor cardiovasculare.

Din pacate, sodiul poate fi gasit in orice, de la medicamente pana la alimente procesate, fiind extrem de greu sa-l eviti si sa-l cantaresti cu precizie. Trebuie sa calculezi concentratia de sodiu pe cantitatea consumata de produs, caci este posibil sa fie inscriptionata doar valoarea pe 100 de grame, ceea ce te poate induce in eroare.

Daca te afli intr-o situatie in care nu poti verifica eticheta, cum ar fi la restaurant, cauta in meniu orice crezi ca are mai putin sodiu, adica orice pare cat mai natural si mai putin procesat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sare sodiu diferente, #sare sodiu sanatate, #sare sodiu dieta sanatoasa, #sare sodiu pericole , #sanatate
Comentarii