Savureaza mancarea, ca sa fii sanatos

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 08:07
7024 citiri
Savureaza mancarea, ca sa fii sanatos
foto google

Ne-am obisnuit sa tinem regimuri de slabire, sa nu mancam dulce sau gras, sa nu bem cafea, dar nu toata lumea stie ca felul cum mananci este la fel de important ca si ceea ce mananci.

Nu degeaba cei din vechime spuneau ca noi ne mancam singuri sanatatea cu dintii. Cu alte cuvinte, felul cum mancam, ca si comportamentul la masa, sunt factori la fel de importanti pentru sanatate ca si meniul.

Stomacul asteapta mancarea bine mestecata

Nu numai stomacul, multe alte organe interne reactioneaza negativ atunci cand mancarea este inghitita in graba sau pe nemestecate. Mestecatul alimentelor, un reflex cu care ne-am nascut, are doua functii:

Prima se refera la maruntirea lor, astfel incat stomacul sa nu primeasca bucati mari, pe care nu le poate prelucra, intrucat el nu are dinti.

Cea de a doua se refera la formarea bolului alimentar, adica a acelui amestec aproape omogen, format din alimente si saliva, pe care aparatul digestiv asteapta sa-l primeasca in aceasta forma si nu altfel.

De multe ori, ca sa "mearga mai repede pe gat", ne ajutam la masa cu un lichid. Nimic nu inlocuieste saliva, care amestecandu-se cu alimentele, demareaza, in fapt, inceputul digestiei.

Regula de aur: un pahar cu apa inainte de masa

O traditie orientala ne sfatuieste sa bem o jumatate de litru de apa dimineata, pe stomacul gol, cu cel putin o jumatate de ora inainte de micul dejun. Cercetarile moderne confirma principul oriental.

Apa bauta pe stomacul gol supune sistemul digestiv la o gimnastica usoara, necesara inaintea efortului pe care il va face in procesul de digestie, cand va primi alimentele.

Apa pe nemancate este un exercitiu ideal si pentru rinichi, tot ca gimnastica de dimineata, macar atat, cat sa functioneze "la ralanti", pana se incalzeste motorul.

Pentru cei cu digestia greoaie, apa pe stomacul gol constituie si un medicament, intrucat, se stie, produce o usoara purgatie.

Placerea de a manca

Daca natura ne-ar fi facut sa ne displaca alimentele, am fi murit de foame. Dar instincul ne spune exact ce-i trebuie organismului.

O gravida "pofteste" ce nici nu te astepti. In situatia ei, organismul ii atrage atentia ca are nevoie de fosfor, calciu sau vitamina A. Ea va "pofti" iaurt, branza sau morcovi.

Nu pare un meniu ispititor? Orice meniu poate fi innobilat cu o garnitura mai aparte, cu un adaos picant, dar si cu un aranjament atragator in farfurie, pe masa sau in incapere. Chiar si o floare pusa in vaza da distinctie meniului.

Daca ti-ai pregatit ce-ti doresti si ai creat un cadru placut, vei merge la masa cu placere si iti va prinde bine. Francezii spun ca unii mananca, altii infuleca, multi se alimenteaza, dar foarte putini savureaza mancarea. S-ar putea ca arta de a manca sa fie chiar arta de a savura.

Omul sanatos nu mananca: el pranzeste sau isi ia cina

Fastfood-urile ajunse foarte moderne sunt un dezastru pentru sanatate nu numai prin ingredientele adesea neecologice, dar si prin faptul ca te obliga sa mananci in graba.

Statul la masa este la multe popoare un ritual traditional. Familiile fermierilor italieni nici nu se aseaza la masa pana nu le da semnalul "capotavola", de obicei cel mai batran in familie. Ceremonialul impune organismului ritmurile de care are nevoie.

Micul dejun, dejunul sau cina sunt ritmuri, ele se iau la aceeasi ora si in acelasi cadru: stand pe scaun, de preferinta in plenul familiei si fara sa te intrerupi pana n-ai terminat.

Un fond muzical discret in timpul mesei este binevenit, iar o conversatie placuta este si ea utila bunei digestii, dupa cum o conversatie incordata, pe teme de serviciu, este la fel de contraindicata in timpul mesei ca si excesul de zahar, grasimi sau cafea.

Gustarea, cea pe care o bagatelizam

Tot traditia orientala vorbeste despre cinci mese pe zi. Ideea are la baza faptul ca, in mod normal, stomacul digera in trei ore toata cantitatea de alimente primita si nu trebuie obisnuit sa leneveasca. Alimentat permanent, el va lucra neintrerupt, nu va obosi si te va face sa te simti bine.

Pentru asta, exista gustarea. Gustarea poate fi un mar, o tartina, o portocala, un pahar cu lapte. Gustarea nu este o masa, ea poate fi luata in treacat, chiar si in picioare, numai sa simta stomacul ca este bagat in seama.

Cine nu ia gustarea dintre mese se va aseza la masa flamand ca un lup, va manca lacom ca un crocodil si se va mira de ce se ingrasa, desi tine regim de slabire.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sfaturi mancat sanatos, #digestie sanatoasa, #reguli mancat sanatos , #sanatate