Scortisoara te poate baga in spital. Mai multi tineri sufera deja de pe urma condimentului (Video)

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 20:32
20677 citiri
Scortisoara te poate baga in spital. Mai multi tineri sufera deja de pe urma condimentului (Video)
Foto: Condimenteweb

Considerata un condiment cu proprietati benefice asupra sanatatii, scortisoara poate provoca neplaceri majore. O demonstreaza nenumaratele solicitari primite de centrele de toxicologie americane, care au in prim plan ingerarea condimentului.

Pentru linistea gospodinelor, este important sa mentionam ca banala scortisoara nu are efecte nocive in limitele normale de consum. Problema intervine atunci cand se exagereaza in privinta cantitatii, lucru sesizat si de tinerii americani, care au ales sa faca din inghitirea scortisoarei cea mai apreciata provocare.

"Provocarea scortisoarei", asa cum se numeste fenomenul care face valuri printre americani, presupune "administrarea" unei linguri de scortisoara in mai putin de un minut, fara niciun strop de lichid. Deosebit de periculos, acest joc a adus deja cativa adolescenti pe patul de spital, problemele respiratorii ajungand pana la cedarea plamanilor si necesitatea suportului ventilator.

Cunoscuta in mediul online, unde s-a propagat cu o viteza incredibila, incercarea periculoasa a reusit sa fie tinuta departe de ochii parintilor si profesorilor din Statele Unite, relateaza in revista Pediatrics cercetatorii de la Universitatea de Medicina Miller din Miami, citati de Medical News Today.

"Pornind de la impactul in social-media, presiunea de grup si alura de cel mai la moda joc, provocarea scortisoarei a devenit o problema reala pentru medicii pediatri si parinti, care incearca sa consilieze copiii si adolescentii cu privire la riscurile acestei incercari", a declarat Steven E. Lipshultz, profesor de pediatrie la Institutul Batchelor.

Scortisoara este o pudra compusa din fibre celulozice care nu se dizolva, putand provoca leziuni ale plamanilor si cailor respiratorii. Persoanele cu astm, fibroza pulmonara chistica, boli pulmonare cronice sau hipersensibilitate la condiment trebuie sa fie deosebit de precaute. Multi dintre adolescentii care au ales sa incerce stupidul joc au suferit doar leziuni temporare, insa exista si cazuri care au necesitat internare si tratament intensiv.

Incepand cu luna august 2012, in mai putin de un an, aproximativ 50.000 de tineri au incarcat online clipuri video, in care apar incercand sa treaca testul scortisoarei.

Milioane de oameni au urmarit aceste filmulete, cel mai vizionat avand aproape 30 de milioane de accesari. Provocarea s-a transmis astfel cu o viteza uimitoare, cei mai multi participanti avand varsta cuprinsa intre 13 si 24 de ani. Succesul jocului la aceasta categorie se explica prin "nevoia de conformitate", acesti tineri fiind cei mai sensibili la ceea ce numim presiunea de grup

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#beneficii scortisoara, #efecte consum scortisoara, #provocarea scortisoarei , #sanatate