Secretele insulei unde oamenii uita sa moara

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 18:17
9044 citiri
Secretele insulei unde oamenii uita sa moara

Insula Ikaria, din Grecia, a fost inclusa, in urma unor studii efectuate de National Geographic, printre locurile de pe glob unde oamenii isi pastreaza sanatatea, chiar si la varste foarte inaintate. Presa americana a dezvaluit povestea emotionanta a unui barbat originar din Ikaria, ajuns acum la aproape 100 de ani.

Stamatis Moraitis, combatant in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a mers in America, dupa armistitiu, pentru a urma un tratament mai complicat la bratul la care fusese ranit in lupta. Aici s-a stabilit in Florida si s-a casatorit cu o femeie de origine greaca. Cu trei copii, o casa spatioasa, masina buna si castiguri indestulatoare, cuplul s-a adaptat stilului de viata american, aflam din Sante Nature.

In 1976, Stamatis Moraitis afla ca are cancer pulmonar. Noua medici i-au confirmat diagnosticul si i-au mai dat noua luni de trait. Avea 62 de ani. Barbatul a refuzat tratamentul si a hotarat sa mearga in insula sa natala, Ikaria, pentru a fi inmormantat alaturi de cei ai sai. Impreuna cu sotia sa, s-a instalat in casa parintilor sai, aflata in mijlocul unui hectar cultivat cu vita de vie, pregatindu-se sa moara.

S-a pregatit sa moara, apoi..

Primele zile le-a petrecut in pat, ingrijit de mama si sotia sa. Apoi, aducandu-si aminte de unul dintre obiceiurile copilariei sale, a simtit nevoia sa mearga duminica la mica biserica ortodoxa din apropiere, unde bunicul sau slujise ca preot. Treptat, fostii sai prieteni au aflat de venirea sa si au inceput sa-l viziteze in fiecare dupa-amiaza. Conversatiile puteau sa dureze si cateva ore, insotite de cateva pahare de vin. "Pot sa mor fericit", si-a spus Stamatis.

In cursul lunilor care au urmat de la reintoarcerea sa in Ikaria, barbatul a simtit ca se produce ceva: organismul sau incepea sa isi recapete fortele. Intr-o zi, cand s-a simtit mai bine, a iesit in gradina sa cultive cateva legume. Nu se gandea ca le va culege el, insa se bucura de soare si de aerul proaspat care venea dinspre mare. Isi dorea ca sotia sa sa profite de aceste legume dupa ce el va pleca.

Sanatos la aproape 100 de ani

Au trecut sase luni, iar Stamatis Moraitis, in loc sa se afla pe patul de suferinta, isi marise gradina de zarzavaturi si chiar incepuse de sa se ingrijeasca de podgoria familiei. Se acomoda din ce in ce mai bine ritmului de viata din mica insula. Dimineata se trezea de voie, muncea la vie, apoi la pranz, dupa dejun, urma un somn bun. Seara mergea sa joace domino cu prietenii sai.

Anii au trecut, iar sanatatatea sa a devenit tot mai buna. A reusit sa mai adauge cateva incaperi la casa parintilor sai, iar cultura de vita de vie a extins-o, ajungand sa produca 1.500 de litri pe an. Astazi, la mai mult de trei decenii si jumatate de la diagnosticarea sa cu cancer, barbatul este sanatos. Nu a a facut chimioterapie si nici nu a luat altfel de medicamente. Tot ce a facut a fost sa se intoarca in Ikaria.

Este reprezentativ cazul sau?

Specialistii de la National Geographic, in urma studiilor efectuate, au inclus insula Ikaria pe lista locurilor de pe glob, unde oamenii beneficiaza de o longevitate exceptionala. Locuitorii insulei au sanse de doua ori si jumatate mai mari decat locuitorii SUA de sa atinga varsta de 90 de ani, si aceasta in conditii bune de sanatate, in general. Boli precum cancerul, maladiile cardiovasculare, dementa senila au o incidenta scazuta.

Secretele insulei Ikaria

Medicul Leriadis, care a locuit in mijlocul locuitorilor din Ikaria, considera ca sanatatea lor se datoreaza modului de viata si relatiilor sociale bune care exista intre oameni, insa si "ceaiului muntilor", format dintr-un amestec de plante care cresc pe insula: salvie, menta salbatica, papadie, rozmarin, pelin. Acest ceai, pe care il consuma la sfarsitul zilei, este o sursa importanta de polifenoli, cu proprietati antioxidante puternice, afirma specialistii.

Mierea este considerate de asemenea, un panaceu. "Tipurile de miere care exista aici, nu le veti intalni nicaieri altundeva in lume", apreciaza doctoral Leriadis, mentionand ca persoanele in varsta de pe insula intotdeauna isi incep ziua luand o lingurita de miere.

Alimentatia de baza pe insula Ikaria

La micul dejun, in mod traditional, pe masa locuitorile de gasesc paine (turtele grecesti facute cu ulei de masline), miere, lapte de capra, cafea, ceai. La pranz, se consuma in general leguminoase (mazare, linte, fasole), unele soiuri de cartofi si verdeturi de sezon, pregatite cu ulei de masline. La cina se manca turte de paine cu lapte de capra. Carnea consumata provine in special de la porcul crescut in curte si sacrificat de sarbatori.

Christina Chrysohou, medic cardiolog la Facultatea de Medicina din Atena, a studiat regimul alimentar a 673 de locuitori ai Insulei Ikaria, constatand ca acestia consuma de sase ori mai multe leguminoase decat americanii, mananca peste de doua ori pe saptamana, carne de cinci ori pe luna si beau doua sau trei cesti de cafea pe zi si doua pana la patru pahare de vin.

Sanatatea locuitorilor de pe insula, ar putea tine si de ceea ce nu consuma: faina alba si zaharul nu fac parte din regimul lor traditional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#insula Ikaria longevitate, #stil viata insula Ikaria, #alimentatie sanatoasa, #mod viata longevitate , #sanatate
Comentarii
Poza Irukandji
Irukandji
rank 3
Pai la ce pensii au vizavi de costurile de viata in insule...