Sfaturi pentru a tine raceala la distanta

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 10:33
6572 citiri
Sfaturi pentru a tine raceala la distanta

Raceala este o infectie a cailor nazale si a gatului foarte des intalnita de la inceputul toamnei pana la sfarsitul primaverii.

O raceala care dureaza doua saptamani sau mai mult poate provoca afectiuni grave precum sinuzita, faringita, bronsita sau chiar pneumonia. In cazul copiilor, complicatia cea mai frecventa este otita. De asemenea, pe fondul unui organism slabit, poate fi reactivat virusul herpesului bucal sau genital.

Iata zece sfaturi care sa te ajute sa iti pastrezi sanatatea:

1. Spalatul pe maini este esential

Raceala se trasmite foarte usor, pe cale aeriana, de la omul bolnav la cel sanatos. Infectarea se face direct prin picaturi de secretie (tuse, stranut) sau indirect, prin obiecte proaspat contaminate (clanta usii, prosoape, obiecte de birou, haine etc), conform acasa.ro.

Prin urmare, este foarte important sa se urmeze cu strictete regulile elementare de igiena: spalatul pe maini inainte si dupa masa, dupa contactul cu un animal, dupa ce ai folosit toaleta si dupa ce ai venit de afara (serviciu, scoala sau gradinita, supermarket etc).

2. Fructele si legumele, bogate in vitamine

Consumul de fructe si legume proaspete este un obicei sanatos nu doar pentru a preveni raceala, ci, in general, pentru a creste rezistenta organismului. Bogate in vitamine, minerale si fibre, aceste alimente sunt recunoscute pentru a trata o serie de probleme de sanatate: sistem imunitar slabit, digestie dificila, stres, anemie, artrita, astm, oboseala cronica etc.

3. Sportul ne fereste de boala

Miscarea fizica regulata ne ajuta, pe de-o parte, sa avem un corp frumos si o musculatura tonifiata, iar pe de alta parte sa ne ferim de raceala. Un grup de cercetatori americani, de la Centrul de cercetare a cancerului "Fred Hutchinson" din Seattle, a descoperit ca exercitiile fizice zilnice previn raceala.

4. Sauna "ucide" virusii

Prin transpiratia indusa de aerul cald din camera de sauna, organismul elimina toxinele si se purifica. Corpul ajunge la o temperatura de 40 de grade Celsius, ca si atunci cand este prezenta febra, ceea ce obliga organismul sa se apere impotriva agentilor patogeni. In acest mod, sistemul imunitar se intareste si ii este mult mai usor sa faca fata unei posibile viroze. Teoria emisa de oamenii de stiinta este aceea ca virusilor le este greu sa traiasca la o temperatura foarte ridicata.

5. Somnul te face mai puternic

Conform studiilor de specialitate, lipsa somnului creste sensibilitatea organismului la imbolnavire. Substantele care induc somnul stimuleaza productia de interleucina importanta in intarirea sistemului imunitar. Prin somn, corpul elimina toxinele si isi ia portia de energie.

6. Aerul curat intareste sistemul imunitar

Se stie ca aerul curat de munte fortifica organismul. Chiar daca nu locuiesti intr-o zona muntoasa, este recomandat sa deschizi, in fiecare zi, ferestrele pentru a aerisi incaperea in care stai, indiferent de vreme.

7. Consuma multe lichide!

Aportul mare de lichide te ajuta sa nu te deshidratezi si mai ales sa elimini rapid toxinele din organism. Antioxidantiidin sucurile naturale de fructe sau ceaiurile din plante medicinale neutralizeaza radicalii liberi, fiind vitali pentru rezistenta organismului la infectii.

8. Nu face abuz de alcool!

In primul rand, un consum mare de alcool, pe o perioada lunga de timp, distruge ficatul. Functia principala a ficatului este aceea de a actiona ca un filtru pentru toxinele care intra in organism. Daca acesta este bolnav, germenii raman in corp si produc infectii frecvente si complicatii. De asemenea, bauturile alcoolice deshidrateaza organismul si favorizeaza eliminarea vitaminei C.

9. Echinaceea creste productia de limfocite

Echinaceea este recunoscuta pentru actiunea fortifianta asupra sistemului imunitar si pentru prevenirea racelii. Studii stiintifice au demonstrat ca aceasta planta protejeaza organismul impotriva infectiilor si stimuleaza productia de limfocite (o categorie a celulelor albe care fac parte din sistemul imunitar si protejeaza organismul de infectii).

In farmacii sau in magazinele natursite exista o multime de produse pe baza de echinaceea: pastile, tinctura, unguent, sirop etc.

10. Imbraca haine potrivite sezonului

Chiar daca vrei sa ai o coafura intacta sau sa porti bluze decoltate si sexy, nu trebuie sa neglijezi faptul ca afara este frig. De asemenea, nu demonstrezi ca esti un tip viguros daca renunti la caciula si manusi. Este bine sa iti protejezi corpul de temperatura scazuta, caci in aceasta perioada sistemul imunitar devine mai sensibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
Cancelarul german Olaf Scholz a chemat luni Israelul să „contribuie la detensionare” în Orientul Mijlociu după atacul iranian fără precedent din weekend, transmite AFP. Cancelarul...
#raceala, #sfaturi, #sistem imunitar, #toxine, #deshidratare, #febra, #sauna, #temperatura , #sanatate