Sindromul secolului XXI: oboseala glandelor suprarenale

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 12:11
25573 citiri
Sindromul secolului XXI: oboseala glandelor suprarenale

Esti obosit tot timpul, iritabil si fara niciun pic de chef de sex? Iti simti capul greu, nu te poti concentra, ai probleme cu digestia si racesti foarte des? E clar, suferi si tu, ca si milioane si milioane de oameni de pe intregul glob, de sindromul secolului XXI: oboseala glandelor suprarenale.

Extrem de greu de diagnosticat din cauza manifestarilor foarte variate si a simptomelor aparent fara legatura intre ele, aceasta noua afectiune este considerata de specialisti drept una dintre cele mai frecvente boli cauzate de modul modern de viata, extrem de stresant, scrie Daily Mail.

Statisticile arata ca femeile sunt mai afectate decat barbatii de acest sindrom provocat de suprasolicitarea glandelor suprarenale.

Cum functioneaza glandele suprarenale?

Suprarenalele sunt glande endocrine situate in partea de sus a rinichilor, cu rol in regularizarea raspunsul corpului la stres prin sinteza catecolaminelor si a corticosteroizilor, inclusiv a adrenalinei si cortizolului.

Atunci cand nu functioneaza corect, nivelul cortizolului din corp scade, reducand rezistenta organismului la stres si infectii. De asemenea, functionarea ineficienta a suprarenalelor poate perturba metabolizarea zaharului din sange, ducand la oboseala si slabiciune.

De asemenea, printre hormonii secretati de suprarenale se numara si progesteronul, estrogenul si testosteronul.

Nivelul de cortizol fluctueaza la copii, ceea ce ii face mai nervosi si mai impulsivi, dar el se stabilizeaza odata cu inaintarea in varsta, daca nu apar probleme in functionarea acestor glande.

Ce e de facut?

"Nu trebuie sa ne ingrijoram din cauza acestui sindrom pentru ca intram intr-un cerc vicios: cu cat ne ingrijoram mai tare cu atat ridicam nivelul de stres, afectand si mai mult functionarea acestor glande", explica nutritionistul Rhian Stephenson, precizand ca vorbim despre o afectiune destul de comuna.

"Dintre pacientii mei, unul din trei sufera de aceasta afectiune. Nivelul de stres al organismului uman a atins cote greu de imaginat", a mai spus acesta.

Cauzele principale care conduc la proasta functionare a glandelor suprarenale pot fi atat de natura psihica, cum ar fi de exemplu pierderea locului de munca, divortul sau insuccesele financiare, cat si de natura fizica, printre acestea numarandu-se infectiile prelungite, pneumoniile sau bronsitele.

Ce e de facut? In primul rand sa ne prezentam la medicul de specialitate care, in urma unor analize amanuntite, ne va spune daca avem sau nu probleme cu suprarenalele.

Daca da, atunci trebuie sa ne impunem o dieta specifica in asemenea situatii, bogata in cereale integrale, fructe, peste, si sa ne administram suplimentar magneziu, B5, B12 si vitamina C.

Exercitiile fizice regulate, masajul si numarul suficient de ore de somn sunt alte recomandari care trebuiesc respectate.

Simptome ale oboselii glandelor suprarenale

Obosesti fara motiv

Te ridici greu din pat dimineata

Ai nevoie in permanenta de cafea sau energizante

Te simti stresat la orice ora din zi si din noapte

Ai vrea tot timpul sa rontai ceva

Iti este tot mai greu sa tii pasul cu treburile zilnice

Iti revii greu dupa o boala

Ti-ai pierdut simtul umorului si cheful de viata

Nici sexul nu ti se mai pare un subiect interesant

Cauze posibile

Te alimentezi incorect (putine fibre, mult zahar, putine fructe si legume, etc.)

Consumi prea multe dulciuri, alimente sarate si cafea

Te culci seara mult prea tarziu cu toate ca stii ca esti obosit peste masura

Te suprasoliciti fara a avea satisfactiile asteptate

Esti perfectionist

Ramai prea mult in situatii care nu iti fac placere (ai un job care iti displace, ai vrea sa divortezi dar nu poti, etc)

Te distrezi prea putin, ai o viata sociala lipsita de evenimente placute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#oboseala glandelor suprarenale, #oboseala permanenta, #nivel stres , #sanatate