Spune-mi ce pofte ai, ca sa-ti spun ce carente are organismul tau!

Marti, 23 Martie 2010, ora 12:16
56294 citiri
Spune-mi ce pofte ai, ca sa-ti spun ce carente are organismul tau!

Sunt oameni care poftesc in mod constant la dulciuri, altii care stiu exact ca vor ciocolata sau ceva sarat. Sunt oameni care, uneori, au "chef de ceva dulce", alteori de ceva picant sau sufera de o sete inexplicabila.

In aparenta, pentru ca, in realitate, toate aceste pofte au explicatii foarte precise. MSN a alcatuit o lista a celor mai comune astfel de pofte, aratand si ce se afla in spatele lor.

Ciocolata

Trebuie sa mananci ciocolata. Macar un patratel. Acum. Fara compromisuri. Pana la urma stii sigur ca exista oameni care ar putea trai fara sex, nu si fara ciocolata. Dar ce se afla in spatele acestei nevoi?

Intai de toate, ciocolata tradeaza emotiile, spun oamenii de stiinta. Cand mananci asa ceva, in creier se elibereaza serotonina, ceea ce-ti da instantaneu senzatia de fericire. Insa ceva se ascunde in spatele acestei nevoi acute: deficienta de magneziu si Vitamina B, in special B6 si B12.

Zahar

Daca mai mereu mesteci ceva dulce sau mananci bomboane ori acadele, daca nu sari peste desert si chiar si asa nevoia ta de dulce nu e satisfacuta, ba chiar esti nervos daca nu mai ai rezerve, poate ca nevoia ta de zahar nu e decat o obisnuinta. Ori, poate, e vorba despre un dezechilibru legat de zaharul din sange.

Poate ca organismul tau produce prea multa insulina, ca si raspuns la cantitatea mare de zahar de care ai parte. Insa aici intervin caderile bruste ale zaharului din sange, caracterizate printr-o stare psihica proasta, cand adesea devii chiar iritabil.

Sare

Daca ai pofta de popcorn sarat, chipsuri si nu uiti niciodata de sarea de pe marginea paharului de margarita inseamna ori ca nu prea ai parte de ea, ori ca o consumi in exces.

Nevoia de sare a atletilor este de inteles, pentru ca in dieta lor nu se prea regaseste. Insa, in rest, nevoia constanta de sare insemna doar ca exagerezi, organismul obisnuindu-se si cerand marirea dozei.

Tot nevoia de sare poate fi cauzata de suprasolicitarea glandelor suprarenale, care elibereaza hormoni in raspuns la stres. Suprasolicitarea acestor glande te poate face sa te simti obosit si tanjind la ceva sarat. Din pacate, insa, pe termen lung totul se traduce in cresterea in greutate.

Picant

Daca esti adeptul devizei "cu cat mai iute, cu atat mai bine", poate fi vorba, din nou, de faptul ca papilele gustative de pe limba ta si-au pierdut sensibilitatea, fiind nevoie de din ce in ce mai multa iuteala pentru ca pofta sa fie satisfacuta.

Daca, insa, dintr-o data simti nevoia de ceva picant, fara ca aceasta sa fie o regula, s-ar putea sa ai o infectie in organism si chiar dureri. Ardeiul iute si alte ingrediente ce fac mancarea picanta au si proprietati antiinflamatorii. De fapt, exista chiar medicamente pe baza de ardei pentru inflamatii.

Proteine

Daca esti singurul de la masa care nu se poate rezuma la o salata, tanjind la o friptura, probabil ai pofta de proteine. Iar aceasta se traduce printr-o posibila deficienta de aminoacizi. Tot nevoia de proteine poate trada si un dezechilibru al zaharului din sange.

Pofta de friptura poate insemna si o carenta de minerale sau fier. Daca ai slabit, e posibil ca organismul sa-ti ceara proteine pentru masa musculara.

Sete

Probabil ca doar ti-e sete, dar daca ai consumat lichide si nevoia nu a trecut, probabil ca esti deshidratata si nivelul tau de electroliti, minerale care te ajuta sa absorbi fluidele, este foarte jos. Setea constanta poate anunta insa si diabetul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#pofte explicatii, #pofta dulce explicatie, #pofta sarat, #nevoie ciocolata, #sete , #sanatate