Strugurii - o sursa de sanatate. Cum si cand sa-i consumi

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 11:30
20245 citiri
Strugurii - o sursa de sanatate. Cum si cand sa-i consumi

Din fericire pentru noi, anul acesta a fost un an bogat pentru agricultura iar vara prelungita a facut ca strugurii sa atarne greu si dulce in vii, asteptandu-si rabdatori culegatorii.

E timpul ca acum strugurii sa nu lipseasca de pe masa, deoarece bogatia nutrientilor din compozitia lor daruieste energie, frumusete si tinerete.

Consumati ca atare sau sub forma de must, un alt dar divin al toamnei, strugurii remineralizeaza organismul si-i dau un plus de energie. Nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam strugurii cu tot cu coaja si samburi si sa bem mustul obtinut din acesti struguri, deoarece sunt bogati in vitamine si minerale ca niste adevarate farmacii.

Se afirma tot mai des ca strugurii negri sunt mai bogati in nutrienti decat cei albi. In compozitia strugurilor negri, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, intra resveratrolul, o minunatie de antioxidant, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature.

Pe langa aceasta substanta-minune, strugurii mai au in compozitia lor proteine si grasimi vegetale, elemente precum glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C si K, si minerale esentiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul.

Consumul de struguri proaspeti si must li se recomanda persoanelor anemice, dar si fumatorilor inraiti deoarece prin bogatia lor in substante nutritive pot neutraliza efectele tutunului.

Strugurii negri contin taninuri care imbunatatesc digestia si relaxeaza musculature intestinala. Persoanele care sufera de constipatie pot manca dimineata struguri, la micul dejun. Sunt hranitori, energizanti, dulci, tocmai buni pentru inceputul unei noi zile de munca.

Strugurii au proprietati diuretice si depurative deosebite, ajutand la eliminarea retentiilor de apa, de aceea se recomanda, fara rezerve, in curele de slabire. Mustul, insa, contine, in mod normal, cam 200 de grame de zahar la litru, insa, in anii secetosi, cum este acesta, contine chiar 280 de grame de zahar la litru, si baut in cantitati mari ingrasa din cauza zaharului. Tot din cauza zaharului, mustul nu se recomanda persoanelor care sufera de diabet.

Pentru ca are un continut ridicat de lecitina, mustul este un medicament natural pentru sistemul nervos, fara reactii adverse si dependenta. Mustul se recomanda in curele rapide de dezintoxicare, persoanelor care depun un intens efort intelectual, dar si ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. De asemenea, mustul este un excelent intaritor pentru persoanele grav bolnave si convalescente.

Sa avem sanatate!

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#struguri albi proprietati, #strunegri compozitie, #must beneficii , #sanatate