Studiu medical despre diabet retras in SUA, dupa o descoperire socanta

Joi, 07 Februarie 2008, ora 14:36
18306 citiri
Studiu medical despre diabet retras in SUA, dupa o descoperire socanta

Un studiu privind efectele reducerii zaharului din sange in cazul bolnavilor de diabet de tip 2 a fost partial retras in Statele Unite, dupa ce s-au constatat efecte surprinzatoare, relateaza The New York Times. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca scaderea nivelului de zahar in sange la diabetici creste de fapt... riscul unui atac de cord.

Timp de decenii, cercetatorii au considerat ca persoanele cu diabet care isi reduc glicemia pana la nivel normal, sunt mai putin expuse riscurilor de a muri de atac de cord. Un studiu efectuat in Statele Unite, la nivel federal, a indicat insa, in cazul a peste 10.000 de pacienti intre doua varste si varstnici, diagnosticati cu diabet de tip 2, o crestere a pericolului de deces.

Autorii studiului au intrerupt busc aceasta parte a studiului, dupa ce rezultatele surprinzatoare au pus in discutie modul de a trata diabetul, care afecteaza peste 21 de milioane de americani.

Studiul a constatat ca printre pacientii al caror nivel al zaharului in sange a fost adus aproape de normal, au existat cu 54 mai multe decese decat in cazul celor al caror nivel de glicemie a fost mai putin controlat. Pacientii se aflau sub observatie in medie de 4 ani, iar autorii studiului au cerut in cazul lor, oprirea procesului de reducere a zaharului din sange, si trecerea pe un regim mai putin strict.

Totusi, indica The New York Times, rezultatele nu inseamna ca reducerea glicemiei ar fi fara sens. Scaderea nivelului de zahar din sange poate proteja impotriva afectiunilor renale, a orbirii si amputarilor.

Expertii medicali sunt suprinsi, noteaza The New York Times. Presedintele Colegiului American de Cardiologie, doctorul James Dove, se declara tuburat de rezultatele studiului: ''Timp de 50 de ani, s-a vorbit despre scaderea nivelului de zahar din sange, iar toata literatura de specialitate a sugerat ca este cel mai bun lucru care se poate face''. La randul sau, medicul Irl Hirsch, cercetator in probleme de diabet la Universitatea din Washington, declara ca rezultatele studiului vor fi greu de explicat unor pacienti care au petrecut ani si au facut eforturi uriase - prin dieta si medicatie - pentru a cobori nivelul glicemiei.

Ipoteza beneficilor reducerii glicemiei a fost atat de intrata in legeda, incat in anii 90 - cand au propus studiul Institutul National pentru inima si plamani, Institutul pentru boli ale sangelui si Institutul National pentru diabet, probleme digestive si rinichi - a fost ridicata chiar problema aspectului etic al cercetarii.

Desi orice pacient crede ca reducerea nivelului glicemiei este benefica, nimeni nu a testat riguros acest lucru, pana acum. Cercetatorii au vrut sa stabileasca insa, pe baze stiintifice, daca reducerea nivelului de zahar in sange la pacientii cu diabet de tip 2, intalnit in 95% dintre cazuri, protejeaza impotriva afectiunilor cardiace, si salveaza vieti.

Multi dintre specialisti au pus la indoiala insa eficienta studiului, inca de la inceput. Participatii la cercetare aveau in medie 62 de ani, aveau diabet de cel putin 10 ani, si o serie de probleme cardiace, hipertensiune si nivel ridicat al colesterolului.

Cercetatorii se intreaba acum daca pacientii nu au suferit de fapt consecinte neasteptate ale excesului de medicamente, sau daca nu li s-a redus prea brusc nivelul zaharului din sange. Cert este ca studiul a fost retras, indica The New York Times, iar cercetatorii au stabilit doar ca rezultatele de pana acum vor fi supuse revizuirii si dezbaterii, mult timp de acum inainte.

Ada Voicu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
Fructele au un conținut bogat de vitamine și minerale, însă unele dintre ele au și o cantitate importantă de zahăr. De aceea, este mai bine să nu exagerezi cu consumul acestora, căci pot...
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
#diabet, #studiu, #zahar, #socant , #sanatate