Sutienele cu sarma duc la aparitia de noduli

Joi, 17 Iulie 2008, ora 10:22
11219 citiri
Sutienele cu sarma duc la aparitia de noduli

Sutienele cu armatura sau "cu sarma", asa cum sunt cunoscute adesea, pot afecta sanii, provocand ranirea acestora sau aparitia unor noduli.

"Atunci cand este purtat toata ziua, un sutien cu postament de fier poate sa produca un microtraumatism al sanului si, astfel, apar microleziuni la nivelul glandei mamare. Aceste leziuni dau tulburari ale sanului si, ulterior, pot aparea noduli sau conglomerate la nivelul sanului. Nimeni nu interzice aceste sutiene atunci cand sunt purtate ocazional, dar purtarea lor permanenta este o problema", atentioneaza prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", scrie Gandul.

Parerea sa este impartasita si de medicul Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Polizu.

"Vara, pe canicula, chiar si sutienele obisnuite pot crea un disconfort major la nivelul sanilor. De aceea, sutienul nu este bine de purtat vara, doar in anumite situatii - la efort fizic intens, la diverse ocazii, atunci cand imbracam o bluza transparenta sau cand situatia o impune - pentru ca nu trebuie ca sanul sa se clatine. Sunt mult mai practice sutienele sport sau bustierele", afirma dr.Lemnete.

Sutienele cu armatura sunt indicate doar atunci cand vestimentatia o impune sau cand ajuta vestimentatia, pentru ca in caz contrar exercita o presiune permanenta. "La noi se vand foarte multe astfel de modele de sutiene, in alte locuri - nu cred", adauga dr. Lemnete.

Cele mai precaute trebuie sa fie insa femeile care stiu ca au noduli mamari. "Sutienele acestea cu sarma pot accentua cresterea nodulilor in cadrul exterior al sanului", subliniaza dr. Gabriel Lemnete.

Prof. univ. dr. Constantin Dumitrache le sfatuieste pe femeile care au cea mai mica suferinta a sanului sa poarte numai sutiene de bumbac, lipsite de orice element care ar putea fi traumatic pentru san.

Un alt specialist de renume, prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, de la Institutul Oncologic Bucuresti, considera ca aceste obiecte de lenjerie intima cu armatura sub cupe pot favoriza traumatisme repetate sau leziuni la nivelul sanului, insa "sub nici o forma nu produc cancer mamar".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sutien, #sarma, #bustiere, #noduli , #sanatate