Tatuajele pot provoca infectii chiar si dupa 15 ani de la realizarea lor, avertizeaza medicii

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 22:16
7226 citiri
Tatuajele pot provoca infectii chiar si dupa 15 ani de la realizarea lor, avertizeaza medicii
Foto: Arhiva Ziare.com

Tatuajele pot provoca infectii chiar si la 15 ani de la realizarea lor, au avertizat medicii dupa ce o femeie din Australia a fost internata cu ganglioni limfatici mariti.

Pacienta de 30 de ani a observat mai multe umflaturi dureroase la subrat si a crezut ca sufera de cancer, informeaza The Telegraph.

Insa, dupa ce medicii din cadrul Spitalului Regal Printul Alfred din Sydney au indepartat tesutul, au descoperit ca acesta nu era daunator.

Ca urmare, specialistii au concluzionat ca umflaturile au fost cauzate de o reactie a corpului la tatuajul pe care femeia il facuse in urma cu 15 ani si au indemnat personalul medical sa ceara pacientilor care sufera de limfom informatii cu privire la existenta tatuajelor.

Medicii cunosc de ceva vreme faptul ca tusul utilizat in cadrul tatuajelor se transmite in corp catre ganglionii limfatici - cu rol in indepartarea toxinelor din organism - acestia putandu-si schimba culoarea dupa nuanta tatuajului. In plus, un studiu a demonstrat recent faptul ca acest efect se poate manifesta chiar si la mai bine de un deceniu dupa ce o persoana se tatueaza.

Cercetarea, efectuata recent in cadrul European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), a descoperit ca nanoparticulele nocive de dioxid de titan prezente in tusul utilizat la tatuaje pot calatori prin corp si se pot localiza in ganglionii limfatici unde pot cauza probleme de sanatate.

"Cand o persoana doreste sa isi faca un tatuaj, in general este foarte atenta la alegerea salonului pentru a fi sigura ca sunt folosite ace sterile, care nu au fost folosite anterior. Nimeni nu verifica compozitia chimica a culorilor, insa studiul nostru demonstreaza ca poate ar fi cazul sa faca acest lucru", a spus Hiram Castillo, unul dintre autorii cercetarii, om de stiinta in cadrul ESRF.

Exista si alte studii care au analizat impactul nociv al tusului utilizat la tatuaje, ce poate contine conservanti si contaminanti toxici, precum nichel, crom, mangan sau cobalt, mai arata The Telegraph.

Citeste si 4 recomandari medicale inainte de a va face un tatuaj

"Cunoastem faptul ca pigmentii prezenti in tatuaje se deplaseaza in organism catre ganglionii limfatici in urma dovezilor vizuale: ganglionii limfatici se coloreaza in nuanta tatuajului", a adaugat si Bernhard Hesse, unul dintre cei doi autori principali ai studiului, om de stiinta colaborator in cadrul ESRF.

Mecanismul reprezinta un "raspuns al corpului care incearca sa faca curatenie" in urma tatuajului, a explicat acesta.

"Ceea ce nu am stiut este faptul ca ei fac acest lucru sub forma nano, ceea ce presupune faptul ca ar putea sa nu manifeste acelasi tip de comportament ca particulele la nivel micro. Iar aceasta este problema: nu stim cum reactioneaza nanoparticulele", a atras atentia Hesse.

Aceasta cercetare a fost publicata in luna septembrie in "Scientific Reports".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#tatuaje pericol ganglioni , #sanatate