Telefonul mobil folosit in timpul sarcinii dauneaza copilului

Luni, 19 Mai 2008, ora 08:47
6547 citiri
Telefonul mobil folosit in timpul sarcinii dauneaza copilului

Un studiu efectuat asupra a 13.000 de copii, expusi de mamele lor radiatiilor telefonului mobil, in timpul sarcinii, a stabilit ca micutii au dezvoltat in timp probleme de comportament, scrie The Independent.

Doua echipe de cercetatori de la UCLA, din California, si Universitatea daneza Aarhus au stabilit ca mamele care au utilizat telefonul mobil in timpul graviditatii au fost cu 54% mai expuse riscului de a naste copii cu probleme de comportament si cu risc de expunere la radiatii.

Studiul gigant a stabilit ca folosirea celularului de catre femeia insarcinata, chiar si de numai 2 sau 3 ori pe zi, a fost suficienta pentru a creste riscul de a naste copii cu hiperactivitate si dificultati de a-si stapani emotiile, la varsta scolara.

In plus, noteaza The Independent, copiii expusi radiatiilor in utero au dificultati de a stabili relatii cu parintii si colegii de scoala.

Situatia devine si mai complicata daca acelasi copil foloseste chiar el telefonul mobil, inainte de a implini 7 ani. In aceste cazuri, riscul unor probleme comportamentale creste pana la 80%.

O serie de experti rusi de la Comitetul de Supraveghere impotriva radiatiilor a stabilit deja ca riscul pe care il presupune folosirea telefonului mobil in timpul graviditatii este "nu cu mult mai redus decat riscul pe care il prezinta pentru copil tutunul sau alcoolul consumat de mama".

Concluzia, in cazul copiilor care folosesc telefonul mobil a fost ca acestia sufera de "pierderi de memorie, lipsa de atentie, diminuarea capacitatii de invatare si a abilitatilor cognitive, si cresterea a iritabilitatii" pe termen scurt, iar pe termen lung pot dezvolta chiar <>b"sindrom depresiv" si "degenerare a structurii nervoase a creierului".

Descoperirea facuta de cercetatorii americani si danezi i-a luat prin surprindere pe specialisti, care incearca sa stabileasca si o alta cauzalitate pentru hiperactivitatea copiilor.

Ei cred ca o posibila explicatie ar fi aceea ca mamele care folosesc telefonul mobil acorda mai putina atentie copiilor lor. Este insa o ipoteza, care necesita noi studii, si interpretari mai atente, scrie The Independent.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#telefon mobil, #graviditate, #hiperactivitate copil , #sanatate