Terapia cu hormoni micsoreaza creierul

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 14:29
1865 citiri
Terapia cu hormoni micsoreaza creierul

Unele forme de terapie cu hormoni la femeile la care s-a instalat menopauza duce la o micsorarea a dimensiunilor creierului, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii americani.

Descoperirile ar putea explica alte informatii potrivit carora terapia cu hormoni duce la pierderi de memorie si dementa, scrie BBC.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Wake Forest a efectuat teste, scanand creierul a 1.400 de femei cu varste cuprinse intre 71 si 89 de ani. Se pare ca doua regiuni cheie ale creierului legate de memorie si procese cognitive sunt mai mici la femeile care au fost tratate cu hormoni decat la cele care au primit pastile placebo.

"Descoperirile arata ca terapia cu hormoni la femeile aflate la menopauza are un efect negativ asupra structurilor creierului implicate in functionarea memoriei. Efectul era mai pronuntat in cazul femeilor care aveau probleme cu memoria inainte de incaperea terapiei, ceea ce sugereaza ca aceasta accelereaza procesele degenerative", potrivit doctorului Susan Resnick, de la Institutul National pentru Imbatranire din Statele Unite.

Volumul este cu 2,37 centimeri cubi mai mic in regiunea lobului frontal si cu 0,10 centimetri cubi mai mici in zona hipocampusului.

Expertii britanici spun insa ca studiul, publicat in revista "Neurology", nu este realizat corect, pe motiv ca femeile nu au fost scanate si inainte de terapia cu hormoni, rezultatele sugerand doar ca reducerea in dimensiuni a creierului apare la femei care aveau probleme de memorie inainte de inceperea terapiei.

Un numar mare de femei sunt tratate cu hormoni, inclusiv cu hormonul feminin estrogen, pentru a reduce simptomele neplacute ale menopauzei (bufeuri, schimbari de dispozitie, subtierea oaselor).

"Beneficiile tratamentului sunt inca mult mai mari fata de riscuri", precizeaza doctorul David Sturdee, presedinte al Societatii Internationale pentru Menopauza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#terapie hormoni, #micsoreaza creier , #sanatate