Terapia prin hipnoza

Sambata, 13 Decembrie 2008, ora 13:07
6960 citiri
Terapia prin hipnoza

Hipnoza este un somn artificial provocat prin sugestie, in timpul caruia subiectul adormit este supus vointei hipnotizatorului.

Starea de hipnoza poate fi definita drept o transa, caracterizata printr-o puternica stare de sugestibilitate, relaxare si abundenta imaginativa.

Fara a fi identificata starii de somn - persoana aflata sub hipnoza este constienta in permanenta - hipnoza se aseamana unei stari de reverie, visare cu ochii deschisi, detasare de imediat si concret. Desi constienti, mintea noastra se focalizeaza pe un subiect anume, excluzand ceilalti stimuli exteriori.

In transa hipnotica percepem o acuta stare de relaxare, detasare de experientele cotidiene. Desi puternic sugestionabili, in perioada in care ne aflam sub starea de hipnoza nimeni nu ne poate obliga sa experimentam sau sa facem lucruri impotriva vointei noastre.

In timpul hipnozei avem acces la subconstientul nostru - acea parte a personalitatii noastre care nu ne este cunoscuta in mod direct, la care nu avem acces in mod voit si constient.

Hipnoza este utilizata in tratamentul durerii, depresiei, anxietatii, tulburarilor comportamentale si multor alte probleme psihologice si medicale (si dentare).

Aceasta metoda este recomandata si persoanelor stresate si are menirea de a relaxa pacientul cu ajutorul intrarii intr-o transa usoara pe care psihoterapeutul i-o induce pacientului.

O alta problema tratata cu aceasta metoda este isteria, spun psihologii. Au existat cazuri in care persoanele isterice au paralizat fie partial fie total, iar aceasta problema a fost tratata cu ajutorul terapiei prin hipnoza.

Cu toate acestea s-ar putea sa nu fie folositoare la tratarea tuturor problemelor psihice sau a tuturor pacientilor sau clientilor.

Decizia de a folosi hipnoza pe langa tratament poate fi facuta doar consultand un specialist in sanatate care a fost instruit in utilizarea si limitele hipnozei clinice.

Doare hipnoza?

Este una din fricile des intalnite la pacienti si la oameni in general. Multi isi imagineaza ca exista "efecte adverse" si "dureri" provocate de hipnoza.

Majoritatea celor care apeleaza la aceasta terapie se pot simti relaxati, putin "moi", pot simti o modificare in greutate - devin mai usori, chiar isi pot pierde in totalitate sentimentul de greutate corporala sau, dimpotriva, devin grei, apasand parca in scaun.

De cele mai multe ori hipnoza presupune inducerea unei stari de relaxare si cei mai multi care au experimentat transe hipnotice au avut sentimentul ca devin mai usori si chiar plutesc, ca sunt relaxati fizic si mental si sunt "centrati", "impacati" cu sine, lipsiti de stres si de griji.

Hipnoza, in sine, nu este periculoasa. Periculos poate fi hipnoterapeutul, in cazul in care nu stie ce face. Sunt unele elemente care, ca in orice alta profesie, trebuie sa fie insusite si puse in practica pentru obtinerea de rezultate optime.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#hipnoza tratamente afectiuni, #stres anxietate hipnoza , #sanatate